Infofinanciar > Esential > Exclusiv! ”Vom deveni principalul tomberon al Europei!” Intrarea în Schengen, privită altfel
Esential

Exclusiv! ”Vom deveni principalul tomberon al Europei!” Intrarea în Schengen, privită altfel

Octavian Berceanu, invitat în podcastul Hai România, moderat de Ionuț Cristache
sursă foto: captură video

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu din România, a explicat, în podcastul Hai România de miercuri, 15 martie, că în situația în care nu vom modifica legislația privind deșeurile din țara noastră, odată cu intrarea în Schengen vom deveni principalul „tomberon al Europei”, deoarece vom fi ținta deversării ilegale de deșeuri, în condițiile în care nu vor mai exista controale la graniță.

„România e folosită ca un pivot pentru afaceri ilegale de deșeuri. Până în 2018 de fapt Europa exporta foarte multe deșeuri, 85% din cantitatea despre care UE spunea că sunt într-un circuit economic, reciclabile, de fapt mergeau spre Asia, spre Africa, unde erau depozitate, aruncate. Și vedem mormane imense de gunoaie. Asia a zis nu, China a zis nu și atunci s-au orientat. Și care sunt țările de proximitate unde poți să duci aceste deșeuri? România”, a povestit Octavian Berceanu.

România, groapa de gunoi a Europei dacă întrăm în Schengen

Berceanu a mai explicat că „la fel cum treci în România cu un TIR și declari doar jumătate din marfă, așa se întâmplă și cu deșeurile”. Astfel, TIR-urile care erau încărcate cu deșeuri, atunci când ajungeau la graniță, actele se transformau în produse second-hand. Fostul oficial spune că România trebuie să dezvolte un sistem de urmărire a deșeurilor „exact cum e la lemne”, altfel după ce vom intra în Schengen vom deveni ținta deversărilor de deșeuri.

„Să avem niște sisteme la deșeuri care să urmărească. Mâine o să intrăm în Schengen și nimeni nu va mai controla acele mii de autocamioane care intră cu deșeuri și le varsă în România. Vom fi cea mai mare țintă pentru gunoiul din Europa și asta se va întâmpla, nu mai ai cum să îi prinzi. Au intrat, au descărcat, au plecat. Pe de altă parte, dacă am avea un sistem de urmărire al deșeurilor, orice om ar putea să verifice. O trasabilitate ca la masa lemnoasă. Orice om ar putea să verifice, să dea un telefon să solicite 112 pentru a interveni. Și digitalizarea Gărzii de Mediu care să se conecteze cu celelalte instituții. Aceleași infracțiuni se repetă cu aceeași autori în diferite județe și nimeni nu știe”, a transmis fostul șef al Gărzii de Mediu.

Acesta spune că vom deveni tomberonul Europei.

„Vom deveni principalul tomberon al Europei, o spun cu mâna pe inimă. Vom fi ținta predilectă pentru depozitările ilegale de deșeuri”, a mai completat acesta.

Vom rata miliarde din PNRR din cauza problemelor de mediu

De asemenea, Octavian Berceanu a mai spus că, din cauza poluării și a problemelor cu mediul pe care le avem, vom pierde o parte din banii din PNRR.

„Pe contextul poluării excesive din București m-am urcat în avion, am coborât la Bruxelles, am intrat într-unul din birourile directorilor de la Bruxelles, cei care se ocupă de exemplu de calitatea aerului. I-am întrebat ce putem face că autoritățile nu se mișcă și sunt 3 milioane de oameni în București și în împrejurimi care murim prematur, murim cu 5-6-8 ani mai devreme. Sunt și foarte mulți copii. Și mi-au explicat că, istoric vorbind, nu suntem singurul caz și că lucrurile se vor îmbunătăți în momentul în care românii și cetățenii afectați vor avea un cuvânt de spus mult mai pregnant. Asta a fost ceea ce ne-au spus oficialii de acolo, dar ne-au mai spus ce putem face noi (Bruxelles-ul) este că vom sancționa România vis-a-vis de calitatea aerului și nu vor mai fi aceeași bani pe care îi va primi, dacă Guvernul nu face ceva privind acest aspect. Ăsta a fost cazul poluării aerului în România și în special București-Ilfov.

Cumva jaloanele astea (din PNRR), fiind neîndeplinite, vor atrage de la sine sancțiuni pe lângă sancțiunile tradiționale pe care infringementul pe care îl dă UE pe diferite probleme, banii din PNRR nu vor ajunge în România, parte dintre ei, din cauza acestor neîndepliniri”, a mai completat Octavian Berceanu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.