Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Virgil Măgureanu prezintă scrisorile disidente ale lui Ion Iliescu. „Textul era critic asupra regimului Ceaușescu”
Esential

Exclusiv! Virgil Măgureanu prezintă scrisorile disidente ale lui Ion Iliescu. „Textul era critic asupra regimului Ceaușescu”

Virgil Măgureanu la podcastul HAI România, sursa foto YouTube
Sursa foto: HAI România

Primul director al Serviciului Român de Informații, înființat în România postdecembristă, după desființarea Securității, Virgil Măgureanu, a făcut o serie de dezvăluiri despre evenimentele întâmplate în România ceaușistă, înaintea Revoluției din 1989. În acest episod al podcastului „Istorii Secrete”, moderat de jurnalistul Ionuț Cristache, pe canalul de YouTube EVZ Play, Măgureanu a vorbit despre textele anticomuniste scrise de Ion Iliescu în anii premergătorii Revoluției.

Disidența anticomunistă a lui Ion Iliescu

Virgil Măgureanu a susținut că fostul președinte, Ion Iliescu, a fost inspirat de „Scrisoarea celor șase”, publicată de Europa Liberă și BBC în martie 1989, și, a scris la rândul său o serie de texte care criticau dictatura ceaușistă.

„După apariția < Scrisorii celor șase>, Ion Iliescu, care nu știa că apăruse această scrisoare în spațiul public, a propus să facem și noi (n.r. grupul susținătorilor lui Iliescu) un text. Eu am fost de acord cu propunerea lui și l-am întrebat cum ar trebui să procedăm. Atunci a apărut pentru prima dată ideea să scriem și noi un text, atunci eu am scris un text, iar Ion Iliescu altul. Nu văd ce ar putea adăuga textul acela după scrisoarea celor șase.”, a spus fostul șef SRI.

Măgureanu recunoaște că „cei șase”, anume Gheorghe Apostol, Alexandru Bârlădeanu, Corneliu Mănescu, Grigore Răcean, Constantin Pârvulescu și Silviu Brucan, nu împărtășeau același set de valori precum grupul din care făcea parte, dar, spune că inițiativa lor a provocat neplăcere regimului.

Ce critici a adus Ion Iliescu la adresa regimului comunist

„În definitiv, cei șase nu erau în siajul ideilor noastre, dar erau împotriva regimului Ceaușescu. Scrisoarea indiferent dacă a fost sau nu, cum s-a spus ulterior, scrisă de sovietici, aceasta nu a căzut bine regimului și nici nu a întărit încrederea multora că nu se poate face nimic împotriva lui Nicolae Ceaușescu.”, a declarat  Virgil Măgureanu.

Acesta a vorbit și despre un anume manifest redactat de Ion Iliescu: „ Cu Ion Iliescu mă vedeam din aprilie 1989 cand mi-a dat materialul, un fel de manifest, în care își expunea opinia personală despre situația României. Eu nu am păstrat documentul, după ce am făcut o copie după el i l-am restituit lui Iliescu, care era președinte.  Textul era critic asupra regimului Ceaușescu, exprimat în mod categoric și explicit. Iliescu reproșa regimului, printre altele, faptele care făceau atât rău întregului popor, și faptul că poporul are de suferit datorită acelor practici ale regimului comunist și faptului că ideologia sa era una potrivnică progresului spiritual. Nu mi-a plăcut faptul că stilul în care era redactat  nu era cel mai combativ cu putință, textul a fost considerat nepotrivit pentru că nu era destul de concis. Pentru noi importantă era atitudinea care ar fi dus la înlăturarea acelui regim, nu altceva. Cele întâmplate la București și Timișoara nu are neapărat legătură cu ceea ce ne-am imaginat noi atunci că se va întâmpla”, a mai spus el.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.