Esential

EXCLUSIV! Urmează o lovitură a Rusiei împotriva statelor NATO? Colonel SRI: „Intrăm în scenariul Gambitului”

EXCLUSIV! Urmează o lovitură a Rusiei împotriva statelor NATO? Colonel SRI: „Intrăm în scenariul Gambitului”

În cazul în care Rusia pregătește o lovitură împotriva statelor membre NATO, România și Polonia se vor afla în prima linie a războiului. Colonelul (r) SRI Tudor Păcuraru, specialist în analiza-sinteză a informațiilor clasificate, explică că există toate șansele pentru ca NATO să intre în „scenariul Gambitului”. Despre ce este vorba?

NATO are răspunsuri calme pentru fiecare situație deoarece face simulări pe diverse scenarii și elaborează planuri de contingență, de reacție la o anumită situație de criză, explică Tudor Păcuraru. Totuși, NATO recunoaște faptul că există cu adevărat un risc nuclear la mijloac, în contextul în care MAE român, MAE polonez și Departamentul de Stat din SUA au cerut retragerea conaționalilor de pe terioriul Rusiei. În cazul în care Rusia ar ataca NATO, ar ataca baze logistice cu personal militar sau civil care lucrează pentru organizație, este de părere analistul.

Ce presupune operațiunea Gambitului?

„Bazele din România sunt mai puțin deranjante, pe ei îi deranjează baza de Liov care este aproape de granița cu Polonia și intrăm în scenariul Gambit, studiat încă din 2016 și 2017. Au avut loc două simulări la nivelul National Security Council, în ultimii ani ai mandatului Obama. Ele s-au concentrat pe o situație: dacă Rusia încolțită efectuează o lovitură asupra unei baze de după hotare cu militari NATO. Adică ce s-ar întâmpla la Liov. Una dintre simulări s-a închis cu un răspuns convențional masiv împotriva capabilităților rusești, iar a doua simulare, care a avut loc o lună după, și știm de la comentatorii americani, în special Robert Kaplan, s-a axat pe posibilitatea unui gambit. Adică a existat o ripostă a NATO împotriva Belarus. De ce?

Belarus, un pion decisiv în jocul Rusiei

S-a evocat în 2017 posibilitatea ca Rusia să nu atace de pe teritoriul propriu, să atace de pe teritoriul republicii Belarus Ucraina, caz în care acționează printr-un proxi, expune Belarusul. De ce bagă acum 20.000 de militari în Belarus, de ce i-au promis un Lukashenko arme nucleare? De ce nu a fost entuziasmat (Lukashenko n.r.) despre întâlnirea de la Soci de pe 25-26 septembrie? Putin i-a zis o chestie, eu citez acum din chestiuni neverificate, rușii nu au spus că au discutat asta, dar Putin i-a spus că va recunoaște cele patru regiuni ale Ucrainei și le va anexa la Federația Rusă. Războiul Ucrainei pentru eliberarea acestor raioane ar institui agresiune împotriva Rusiei, motiv pentru care Belarus va fi obligat să intre (în conflict n.r.), având în vedere tratatul militar cu Rusia, împotriva Ucrainei”, spune Tudor Păcuraru.

Biden va susține războiul din Ucraina pe termen lung

New York Times a publicat un articol prin care dezvăluie faptul că Pentagonul are în plan înființarea unei noi baze militare exclusive pentru Ucraina, unde să le ofere antrenamente și sisteme de asistență, în Germania. Acest lucru, spun jurnaliștii NYT, este dovada că Biden se angajează pe termen lung în susținerea Ucrainei în războiul cu Rusia. Această nouă structură, care nu va face parte din NATO, o să fie comandată de locotenentul general Christopher Donahue, cel care a organizat evacuarea trupelor militare din Afghanistan și a coordonat asistențat militară a Ucrainei. Problema angajamentului pe termen lung al SUA pentru susținerea Ucrainei în război cu Rusiai este o dilemă care afectează în mod direct Belarusul, pionul principal în operațiunea Gambitului.

„Din datele pe care le avem, răspunsul lui Lukashenko a fost următorul: Rusia este o țară mare și poate rezista la sancțiuni, Belarus este o țară mică și nu poate rezista la sancțiuni, nu vom recunoaște anexarea celor patru regiuni, nu ne putem permite asta. Vom vedea în zilele următoare dacă este așa. Putin s-a supărat pentru această chestie și suspectează că Germania l-ar fi informat pe Lukashenko cu privire la operațiunea Gambit, s-au răcit relațiile dintre Belarus și Rusia, și vom vedea dacă recunoaște anexarea.

Se repetă scenariul războiului din Coreea?

A doua chestiune este că Germania va trebui pedepsită, la câteva ore după această discuție, partea rusă care crede că germanii i-au informat pe belaruși despre ce urmează, au explodat cele patru mine de pe gazoducte. Ce se întâmplă cu noua comandă americană? Asta arată că SUA nu intenționează să formeze o structură NATO pentru relația cu Ucraina, ci ceva similar cu ce au folosit în Coreea de Sud. Ei se așteaptă ca Rusia să intre în rolul Coreei de Nord, iar Ucraina să intre în logica Coreei de Sud la frontiera cu o țară care dacă urmează acest curs se va destrăma. Dacă se realizează aceste predicții, Rusia mai are câțiva ani de trăit ca federație”, analiza în timpul podcastului EVZ Play colonelul (r) SRI Tudor Păcuraru.