Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV! Ucrainenii au știut de atacul rușilor. Tudor Păcuraru: „Primul semnal de alarmă l-au primit încă de acum un an”
Esential

EXCLUSIV! Ucrainenii au știut de atacul rușilor. Tudor Păcuraru: „Primul semnal de alarmă l-au primit încă de acum un an”

Tudor Păcuraru Sursa foto Podcast EVZ Play
Tudor Păcuraru, Sursa foto: Podcast EVZ Play

Tudor Păcuraru, colonel SRI în rezervă, a fost prezent în cadrul podcastul EVZ Play, podcast ce a fost moderat de jurnalistul Mirel Curea. Acesta a făcut o prezentare a cărții pe care o lansează, dar și despre acțiunile rușilor din Ucraina.

Colonel rezervist a spus că ucrainenii au primit un semnal de alarmă din partea rușilor din noiembrie-decembrie 2021, acesta fiind la Donbas.

„SBU este  desprins din același trunchi comun al KGB, iar ceea ce numesc URG, e fostul GRU. Ei au deschis vechile dosare sovietice și au zis hai să vedem ce se întâmplă. Din câte știu eu, primul semnal de alarmă l-au primit încă de acum un an: noiembrie -decembrie 2021. Semnalul de alarmă a fost din Donbas”, a spus acesta.

Ucraina atacată din interior? 

De asemenea, acesta a spus că în regiunea Lugansk au fost văzuți mai mulți tineri  îmbrăcați în uniforma ggîrzilor populare din regiunea separatistă. Ceea ce îi dădea de gol a fost limba vorbită, deoarece aceștia nu puteau fi înțelesi. El a făcut aici conexiuni cu ceea ce s-a întâmplat în România în 1989.

„În Lugansk au apărut niște persoane tinere, sportivi care purtau uniformele gărzilor  populare din republica separatistă, dar care nu vorbeau limba locului. Datorită conviețuirii de secole între populații vorbitoare de ucraineană și de rusă în Donețk și Donbas, în Lugansk se folosește de secole  o limbă mixtă : ucraino-rusă. Agenții ucraineni care supravegheau situația în momentul în care îi întrebau pe ăștia, ăștia nu înțelegeau și și-au dat seama că ăștia sunt veniți pentru ceva, ca și în Piața Romană. Și acum un an, GRU le-a plasat prostituoate, le-a dat de băut și s-au mai dezlegat la limba și au aflat că pregătesc lovitura. În acele momente ei au început să caute capătul celălalt al firului”, a spus Păcuraru.

„Când au primit semnalul și-au luat armele”

Colonelul SRI aflat în rezervă a mai spus că cei care se ocupă cu contraspionajul militar ucrainean au reușit să identifice toți suspecții care au intrat în Ucraina.

„Aici contraspionajul militar ucrainean s-a apucat și i-a capturat pe toți suspecții ducând armament, muniție, pregătindu-se. Au identificat casele de lucru și le-au pus sub urmărire după care au așteat. Iar în momentul cheie în noaptea aceea de 24 februarie când ăștia au primit semnalul care ca și la  Timișoara, și-au luat armele, muniția și s-au îndreptat spre aeroporturi. Acolo la aeroporturi ei credeau că se întâmplă ca la Praga, ca la Kabul în sensul  că agenții lor din interior le deschid ușile. Agenții lor din interior le-au deschis ușile, iar  în spate așteptau câte două mitraliere au fost împușcați scurt în pragul aeroportului, așa a început lupta. Din decembrie și până în februarie se știa, le-a pus tehnică în pereți, a recrutat o parte dintre ei, au făcut o treabă excelentă”, a continuat acesta.

Când a început Ucraina să piardă?

Întrebat de Mirel Curea de când au început ucrainenii să știe de intrușii de la conducere, și de când a început aceast „curățenie”, Păcuraru a amintit momentul din 2014 de când Putin a anexat ilegal Crimeea.

„Ucraina a pierdut prin trădare Crimeea. Atunci și-au dat seama că forțele lor SBU și armata sunt infiltrate. În momentul în care șeful armatei ucrainene a predat flota, a predat Sevastopolul, după care s-a angajat la ruși, unde a primit gradul  și funcția echivalente. Din acel moment a început  curățenia majoră la ei. Din această cauză Ucraina a pierdut prin trădare doar Hersonul. Singurul oraș mare, singura capitală provincie pe care au pierdut-o a fost Hersonul. Hersonul  a fost pierdut datorită trădării șefului SBU care  trebuia să arunce în aer podul Antonovski ca să împiedice venirea în Hersona trupelor rușești. E căutat acum”, a susținut acesta.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.