Esential

EXCLUSIV! Teodorovici și pasiunea sa pentru serviciile de informații. „Mi-aș fi dorit să fiu cooptat de către SRI”

Teodorovici și Turcescu 2 Captură video EVZ Play
Captură Video: EVZ Play

Eugen Teodorovici se pregătește de revenirea în politica românească și a anunțat că în două săptămâni va face anunțul legat de partidul în care va intra și din partea căruia va candida petru alegerile prezidențiale din 2024. Prezent la Podcastul EVZ Capital moderat de Robert Turcescu, fostul ministru PSD a vorbit despre primele experiențe ale sale în politică și despre Victor Ponta și Traian Băsescu.

Eugen Teodorovici este convins că trebuie să candideze la alegerile prezidențiale din 2024 deoarece are deja o experiență foarte mare în administrație și se consideră o persoană neșantajabilă. În acest context a discutat și despre serviciile secrete, despre care spune că nu au făcut niciodată presiuni la adresa sa.

„Eu îmi doresc să am servicii care să primească  bani pe măsură. SIE are un buget mai mic decât AEP. Bugetele serviciilor trebuie să crească. Serviciile nu trebuie să accepte ca imaginea să fie pusă la îndoială. Nu trebuiesc acceptate structuri duble. Nu am simțit niciodată vreo presiune de la servicii. Probabil știau că sunt necontrolabil. Colegiul de securitate a fost desființat și asta a fost o mare greșeală pentru că își subțiază cadrele lor. Mi-aș fi dorit să fiu cooptat de către SRI.” – Eugen Teodorovici.

Întrebat de către moderatorul Robert Turcescu care a fost prima experiență politică, Teodorovici și-a amintit și de prima țeapă pe care a luat-o pe scena autohtonă, din partea PNL.

„Am intrat în 2008, eram secretar de stat la finanțe și am intrat în PNL. Am candidat la un post pentru senat, dar am fost păcălit de către politicienii români și practic am fost vândut în acel blat cu PD. În 2009 am ieșit.” – fostul ministru al finanțelor.

Ponta i-a influențat cariera politică

Nu a stat foarte mult pe tușă și a fost chemat de către Victor Ponta în 2012, la momentul celebrului USL, pentru a fi un ghimpe în coasta lui Ludovic Orban.

„Am reintrat în 2012 luat de către Victor Ponta consilier de stat la Fonduri Europene să fiu un ghimpe pentru Ludovic Orban. Atunci am devenit parlamentar din partea PSD și ministrul la Fonduri Europene refuzând un post la curtea europeană de conturi. Un mandat de 6 ani,

titlu de ambasador și 26.000 de euro pe lună. Am refuzat ca să rămân în țară să facem treabă. Cel de astăzi, Ștefan Viorel a fost decorat de președintele României zilele trecute fără să înțeleg de ce. Am refuzat-o și pe Viorica Dăncilă în 2019 să fiu comisar european la transporturi.”

Referitor la relația pe care a avut-o cu Victor Ponta, Teodorovici a zis că îl consideră unul dintre cei patru care i-au influențat cariera politică. Totodată, el a declarat că l-a apreciat și pe rivalul lui Ponta, Traian Băsescu, pentru dârzenia sa.

„Mi-au influențat cariera Sebastian Vlădescu, Tăriceanu, Mihnea Constantinescu și Victor Ponta. Ei mi-au marcat cariera, m-au sprijinit să ajung pe funcțiile pe care le-am ocupat. Ponta a fost un premier deschis,a deschis ușile. Presat fiind de servicii să pună diverse personaje a încercat să contrabalanseze deschizând ușa către tineri.”

„Pe Băsescu l-am apreciat pt dârzenie, dar nu avut oameni. El a fost un tip care a știut să conducă, dar când simțea sânge te sfâșia, dacă îi țineai piept, te aprecia. Poziția de ghiocel e una dintre problemele României, dacă taci poți ajunge la un nivel de confort. Este o practică din ce în ce mai extinsă.”