Esential

EXCLUSIV! Poșta Română: „Noi avem experiență îndelungată cu pierderea forței de muncă”

Ioana Marinescu Posta Româa Sursa foto Infofinanciar
Sursa foto: Infofinanciar

Astăzi, 22 septembrie 2022, Revista Capital organizează Forumul Top Angajatori. În cadrul acestuia sunt dezbătute unele dintre cele mai importante teme, aspecte și probleme cu care se confruntă piața forței de muncă din România, având în vedere criza cu care se confruntă la momentul actual.  O constantă rămâne problema resursei umane. 

Acest eveniment este structurat pe mai multe paneluri reprezentative. Aici vor fi atinse subiecte precum: criza forței de muncă din România, legislația din domeniul muncii, taxarea muncii, reziliența forței de muncă și rentabilitatea acesteia.

Ioana Marinescu ocupă funcția de conducere a Biroului de Perfecționare Profesională și Pregătire Continuă al Poștei Române. Ea a fost prezentă în cadrul Forumului Top Angajatori.

Problemele la capitolul resurse umane 

Poșta Română este cel mai mare angajator din România. Reprezentanta companiei a fost întrebată despre principalele provocări la capitolul resurse umane. 

„Suntem un angajator măricel. La momentul acesta suntem 23.500 de angajați, acum 10 ani eram 31.000. suntem mulți, puțini, alte companii au sute de mii de angajați, cifrele sunt doar cifre. Ceea ce mi se par eimportant legat de cât de mulți sau puțini suntem este.

Până în 2024 suntem desemnați ca serviciu poștal universal, avem nevoie de oameni în fiecare UAT, în fiecare comună. Sunt cam 2.800 de comune  în țara asta, unde avem cel puțin câte un angajat, plus distribuire, alimentare șamd. Faptul că asigurăm serviciul poștal universal în toate comunele din țară înseamnă că și acest serviciu trebuie să fie la prețuri accesibile. Noi putem trimite o scrisoare cu 2,60 de bani”, a spus aceasta.

„Dacă mă gândesc că pot să trimit din Borșa la Milan cu 2,6 lei, parcă nu-mi iese calculul cu profitul, socoteala, dar este un drept universal al omului. Totodată, acest serviciu universal pe care îl asigurăm e o legătură pe care noi o facem cu comunitatea, și asta mi se pare important.

Părinții mei nu au vrut să renunțe la pensia adusă de poștaș nu pentru că nu aveau carduri bancare, ci pentru că atunci când poștașul intra pe poarta casei începea să cânte, iar mamei îi făcea o deosebită plăcere, devea un zâmbet. În condițiile îmbătrânirii populației mi se pare un element foarte important, sunt convinsă că fiecare dintre noi poate să dea exemplu o poveste cu un poștaș care a făcut legătura între un vârstnic și comunitate. În pandemie, poșta franceză a dezvoltat un serviciu, o aplicație, pentru că nu se putea întâlnea familiie, iar poștasul avea un chestionar pe care îl completa pe aplicație și era important pentru ei ca cineva să vadă cu ochii că părinții sunt în regulă”, a continuat Ioana Marinescu.

Ce măsuri au fost luate pentru a preîntâmpina aceste probleme?

Au fost implementate, de asemenea, mai multe proiecte care să preîntâmpine aceste provocări în cadrul Poștei Române. Marinescu a spus că: Noi avem experiență îndelungată cu pierderea forței de muncă. Înainte de criza din 2008 băncile atrăgeau foarte mulți dintre cei care lucrau la ghișee, pentru că ghișeele postale folosesc mai multe aplicații, iar oficianții erau foarte competenți și pentru bănci. Pe de-o parte, suntem într-un amplu proces de digitalizare, încercăm să ne acoperim digital zone în care nu mai găsim oameni. sunt zone întregi de sate depopulate din care oamenii au plecat sau murit, avem obligația să fim prezenți în sat dar nu găsim om care să vrea să facă asta. O să facem ghișee poștale digitale, sunt mai mult decât easybox-uri, în care poți face diverse servicii poștale.

Pe de altă parte oferim diverse beneficii. De exemplu, nu neapărat financiare, care nu se regăsesc în salariu. Dăm concediu de odihnă în acord cu vechimea în muncă, constat că oamenii vor, pe lângă interesul firesc de a avea un salariu rezonabil, au șii alte nevoi: zile mai multe de concediu, zile libere pentru evenimente speciale. Încercăm să oferim beneficii care să-i facă pe salariați să dorească să rămână la noi.

Întrebată dacă mai sunt tineri care își doresc să ajungă postași, răspunsul a fost unul afirmativ, cu toate că numărul acestora este extrem de mic.

„Încă sunt câteva licee de poștă, sunt câțiva care încă vor, nu mulți, dar sunt. Am întâlnit foști angajați care au plecat în Anglia, au făcut facultate, master și s-au întors la România tot la poștă, mi s-a părut spectaculos”, a transmis ea.

Modalități de formare a angajaților 

Ioana Marinescu a vorbit și despre principalele modalități de formare a angajaților pe care le are angajatorul.

„Suntem într-un amplu proces de digitalizare și încercăm să ne dezvoltăm mult pe piată asta pentru zonele în care nu mai găsim oameni. Avem obligația de a fi prezenți în sat, dar nu găsim om care să fie prezent. O să facem ghișee poștale digitale, care sunt mai mult decât niște easy-boxuri. Sunt ghișee complexe prin care poți să faci mai multe operațiuni. Oferim diverse beneficii, care nu se regăsesc în salariu. Spre exempu, noi dăm concediu de odihnă în raport cu vechimea în muncă. Oamenii vor pe lângă interesul firesc de a avea un salariu mulțumitor, au și alte nevoi: precum concediul. Încercăm să găsim beneficii care să îi facă pe angajatori să vrea să rămână la noi”, a adăugat aceasta.

Noul număr al Revistei Capital

Noul număr al Revistei Capital va apărea în data de 23 septembrie 2022. Acesta poate fi cumpărat de pe Agoramag.ro și de la toate centrele de difuzare ale presei.

Acest număr al revistei conține cele mai importante 100 de companii din punctul de vedere al brandului de angajator din diverse domenii. Printre acestea se numără: retail, energie, bănci și asigurări, industrie, producție de bunuri de larg consum, agricultură și industrie alimentară, construcții, IT și telecomunicații, transporturi și logistică, dar și industria farmaceutică și sănătate.