Esential

EXCLUSIV! Mihaela Ceaușescu: „Am avut o relație foarte proastă cu Securitatea!” Nepoata liderului comunist, declarații incendiare

Mihaela Ceaușescu podcast Cristache 06.09.22
sursă foto: EVZ Capital

Fiica fratelui mai mare a lui Nicolae Ceaușescu, Mihaela, este de o sinceritate ieșită de comun în cadrul podcastului EVZ CAPITAL și expune detalii mai puțin știute despre relația acesteia cu Securitatea din vremea comunistă. Nepoata fostului lider susține că a avut de îndurat numerose necazuri de pe urma supravegherii excesive a sistemului de atunci, iar Securitatea i-a pus mereu bețe în roate.

„Am avut o relație foarte proastă cu Securitatea din perioada ceaușistă”, susține Mihaela Moraru, fostă Ceaușescu. „Plecam adesea cu serviciul prin țară, pe atunci eram interpret și făceam turnee cu echipe de teatru, iar în fiecare seară trebuie să raportez orice discuție pe care o aveam cu colagii mei”.

Crescută în prima parte a vieții sale la Praga, unde tatăl acesteia era ambasador la vremea respectivă, Mihalea Ceaușescu declară faptul că a trăit un șoc la venirea în România de pe urma relației care a început să o aibă cu Securitatea: „Eu nu voiam să colaborez cu ei sub nicio formă. Pentru mine era o încrengătură și un haos pe care nu puteam să le înțeleg absolut deloc!”, a adăugat aceasta, în cadrul podcastului EVZ CAPITAL.

Fără secrete

Mihaela Ceaușescu susține astfel că s-a ferit pe cât a fost posibil de Securitatea din România în acea perioadă, nu pentru că deținea informații care nu trebuia aflate, ci pentru că se simțea ușor copleșită de tot ce se întâmpla: „Nu am deținut niciun secret, nu dețin nici în ziua de azi!” subliniază aceasta. „Chiar și așa, Securitatea și-a întrecut atribuțiile, dar asta nu doar în cazul meu”.

„Ni se transmitea pe vremea aceea că eram urmăriți pas cu pas pentru a fi protejați. Protejați de cine? Asta era nelămurirea mea atunci. Când l-am întrebat asta pe tata, mi s-a zis că așa trebuie. Pe mine toate aceste măsuri de siguranță aparente și toate aceste exagerări m-au scos din sărite”, declară Mihaela Ceaușescu.

„Fața criminală a Securității”

Este bine știut faptul că Securitatea din vremea comunistă acționa intens în sens infracțional, amenințând adesea oameni care nu corespundeau în gândire, dar mai ales în acțiuni, cu regimul. Nu puține au fost cazurile când Securitatea și-a arătat „fața criminală”, ajungând să ucidă oameni care se opuneau ideologiei sau care deranjau în vreun fel conducerea.

„Eu nu știam foarte multe amănunte despre această față criminală a Securității”, spune nepoata liderului comunist. „Părinții și unchii nu vorbeau cu noi, copiii, însă auzeam tot felul de treburi din partea prietenilor sau a colegilor”. Mihalea Ceaușescu continuă și povestește un episod în care a întâmpinat probleme majore cu unul dintre foștii soți ai săi înainte de căsătorie. „Securitatea l-a amenințat cu moartea pe Petrică (Moraru – actor de teatru, n.r.) înainte să ne căsătorim. I-au spus acestuia cum că o să-l găsească subit, vezi Doamne, la graniță vrând să fugă și vor trebui să-l împuște. În urma acestui eveniment, am petrecut zile bune când a trebuit să-l iau de la teatru pe Petrică în fiecare seară pentru a nu i se întâmpla ceva”.