Esential

EXCLUSIV! Mandatul la control, Cristache și Bucșu radiografiază ”progresele” președintelui Iohannis

EVZPLAY
sursa foto evzplay

Fix în urmă cu opt ani Klaus Iohannis a primit pentru primă dată votul de încredere al românilor, pentru funcția de Președinte al României. În aceste condiții, jurnalistul Ionuț Cristache, gazda Podcastului EVZ Play, l-a avut invitat pe Doru Bușcu, editor al publicației de satiră politică Cațavencii.

Cum o asemenea zi nu putea fi trecută cu vederea, cei doi jurnaliști s-au lansat într-o amplă analiză a reformelor anunțate de Iohannis, care, n-au fost puține, fie că vorbim de ”România lucrului bine făcut”, ”cea educată” sau de aderarea țării în zona Schengen. Nici gafele comise de președinte n-au scăpat de meticulozitatea jurnalistică a celor doi.

În condițiile în care parcursul profesional al președintelui poate fi cu ușurință catalogat ca unul fad și fără prea multe victorii înregistrate, indiferent din ce unghi vizualizezi tema, ne-am fi așteptat ca discuția celor doi să se transforme într-un soi de ”bocet politic” care să deplângă situația României din ultimii opt ani.

Mandatul la control

Însă, dialogul dintre cei doi a fost unul savuros, demn de a fi urmărit în fața micilor ecrane cu o mare traistă de popcorn la îndemână. După o scurtă trecere în revistă a evenimentelor oferite de Campionatul Mondial, Ionuț Cristache deschide interviul cu o scurtă întrebare care a vizat preocupările și mandatul președintelui Iohannis.

Răspunsul n-avea cum să fie livrat altfel decât într-o formă cât se poate de amuzantă: „Iohannis se uită la programele de tip fire, se uită în șemineu timp de trei ore sau la acvariu. La fotbal nu cred că se uită, apar probleme, trebuie să înțelegi repede ce se întâmplă”.

În mod subit, climatul emisiunii devine cât se poate de serios odată ce sunt aduse în discuție gafele pe care le-a comis Iohannis. Prima este plasată, de Bușcu,  la mai puțin de 48 de ore, înainte de începerea Podcastului:

„A făcut gafe atât de mari, ultima din ele este chiar ieri, când nouă ne tremură întregul organism național, să intrăm în Schengen, vine Klaus Iohannis și spune ”domnule stai mai ușor, să mai așteptăm, peste o lună peste două”, când ar trebui exact invers să fie, cât mai avem, două săptămâni.

Deci toate drepturile și obligațiile constituționale, morale, naționale, pentru că am prerogativa politicii externe, pe toate, le iau în geantă și mă năpustesc cu ele peste UE, peste Consiliul UE, peste JAI (n.r. Consiliul Justiției și Afacerilor Interne). Peste orice entitate există acolo, îl scot pe ală, pe cancelar, îl scot la masă. Mă duc peste Mark Rutte, ne dăm cu bicicleta, trimit ministrul de interne si de externe să se îmbrace în balerine, să se poată face tot ce se poate ca noi să intrăm in Schengen, pentru că dacă nu intrăm în Schengen, consecințele sunt groaznice.

În primul rând, și la nivel politic este un semnal absolut prost și economic, dar moral va fi o depresie, deși mulți oameni nu înțeleg altceva din Schengen decât că treci mai ușor la granița și asta este destul. Totuși aceasta infrangere ar fi o cumplită umilință pentru că stăm la coadă de o sută de ani să intrăm în Schengen”.

Nu doar Iohannis este de vină

Bușcu nu aruncă pisica doar în ograda Cotroceniului, acesta îi consideră vinovați pe mai toți politicienii începând de la Ciucă, Rareș Bogdan sau Lucian Bode. Din moment ce informațiile cuprinse în Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) sunt favorabile României, spune Bușcu, vocea politicienilor ar trebui să se audă mai tare în plenurile instituțiilor europene:

„Nu e vina numai a lui Iohannis e vina si entităților tehnice care sunt dezinteresate și n-au interes sa vorbească, de la ministrul de Externe, e o chestiune de politică externă, de la serviciile secrete, pai Bode ar fi trebuit să fie îmbrăcat ca un acrobat să-i convingă pe ăia. Este o chestiune de politică tranzacționistă, de negoț și presiune politică. Cineva vrea de la noi ceva, trebuie doar sa dam volumul mai tare”.

Redactorul de la Cațavencii ne mai dă un exemplu de implicare civică, capitol la care societatea românească nu se descurcă prea bine, o altă cauză care determină întârzierea României în Schengen:

„Ce ar fi să facă poporul român, cel mai afectat, să nu se mulțumească doar să stea pe Facebook, amintiți-vă când Franța a preferat să facă un experiment nuclear într-un atol din Pacific, atunci, câteva state europene au sabotat vinul franțuzesc, ar trebuit să fie o consecința națională. Statul nu are ce sa facă. Guvernul nu poate să pună taxe mai mari.

Poporul român, ce ar fi să nu alimenteze o săptămână de la OMV. Românii mi-au fost partener de depresie, dacă si-ar anula vacanțele de schi în Austria, pot să meargă în Germania, Italia, Elveția, lucruri de genul. Și Olanda are o bancă care spală bani rusești (ING), a fost amendată cu un miliard de euro, nu numai în Olanda si în Franța, retrageti-vă banii de acolo. De ce să amânăm cu o lună, hai să luptăm să intrăm acum”.