Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV! Jean Maurer, șomer în capitalism. „Am vândut covoarele tatălui meu pentru a-mi face viața mai ușoară”
Esential

EXCLUSIV! Jean Maurer, șomer în capitalism. „Am vândut covoarele tatălui meu pentru a-mi face viața mai ușoară”

EXCLUSIV! Jean Maurer, șomer în capitalism. „Am vândut covoarele tatălui meu pentru a-mi face viața mai ușoară”
sursa foto hai romania

În cadrul podcastului Hai România, moderat de Ionuț Cristache, a fost prezent Jean Maurer care a povestit despre bătrânețea tatălui său, Ion Gheorghe Maurer. Acesta a relatat cum și-a trăit ultimi ani din viață fostul premier comunist și cât de greu l-a lovit capitalismul pe acesta.

„Pe tata l-a dezamăgit și comunismul și capitalismul, și regretă că l-a pus pe Ceaușescu, și-a cerut iertare pentru toate victimele care au existat în comunism. După anii 90 nu a venit nimeni să-l ajute, eu la un moment dat am cerut ajutorul lui Berthold. I-am cerut să-i ofere o sumă de bani lunar, i-a oferit 500 de mărci pe lună. A avut o bătrânețe foarte tristă. Nu mai vedea și nu mai auzea deloc. L-au dat afară din casă, dar nu regimul lui Iliescu, ci niște escroci care au făcut o revendicare. Anume, au susținut că acea casă îi aparține cuiva, s-a dat curs imediat pentru că intervenit pe fir un interlop pe nume Boieru, care a finanțat timbru. Acel proprietar a intrat în posesia vilei apoi imediat a fost vândută acestui Gigi Boieru. După care a intrat în posesia lui Adamescu, această vilă avea o destinație clară. Eu a trebuit să-l mut, am vorbit cu acest Boieru, i-am spus că tata nu are unde să locuiască și i-a oferit un apartament cu două camere pe unde avea acest interlop casele. Soția mea a spus că nu prea este în regulă. Așa l-am primit la mine în apartament și au stat la mine până au murit” povestește Jean Maurer.

Băiat de bani gata în comunism, șomer în capitalism

„Am avut momente de șomaj în viața mea, îmi era frică pentru că aveam de crescut trei copii și nu mă mai descurcam atât de bine cu banii. Era destul de rău. Dacă ar fi să compar cele două perioade pe care le-am trăit, îmi este foarte greu pentru că sunt multe lucruri de pus în balanță. În comunism eram tânăr iar în capitalismul românesc am devenit bătrân, în comunism eram un băiat de bani gata, aveam tot ce îmi doream, astăzi nu mai este așa, sunt un fost băiat de bani gata care trăiește dintr-o pensie” dezvăluie acesta.

Din frumoasele și valoroasele obiecte pe care fostul premier comunist le-a adunat de-a lungul vieții, dezvăluie Jean Maurer, că nu a mai rămas cu nimic. Totul i-a fost luat sau pierdut.

„Aveam o colecție foarte frumoasă cu niște poze rare și prețioase cu tata de pe vremea comunismului, erau poze cu diferite personalități care au semnat pe spatele fotografiei, Regina Angliei, prim-ministrul Iranului, multe nume importante. Aceste poze nu mai sunt la mine pentru că mi-au fost cerut în împrumut și nici până în ziua de astăzi nu le-am recuperat. Singurul lucru cu care am rămas de la tata este un briceag, atât. El avea o obsesie pentru ele, mereu când mergea undeva să mănânce carne prefera să taie cu briceagul lui friptura.”

Într-o situație disperată din viața sa, fiul lui Gheorghe Maurer a ajuns să vândă niște covoare de colecție pentru a se descurca cu banii. „La un moment dat am reușit să salvez niște covoare primite de tata de la o personalitate din Iran care mi-au mai îndulcit șomajul, am reușit la acea vreme să vând un covor la 6000 de mărci” povestește acesta.