Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV! Jean Maurer, despre evenimentele din 1989: ,,Mi-am dat seama că este lovitură de stat și nu revoluție”
Esential

EXCLUSIV! Jean Maurer, despre evenimentele din 1989: ,,Mi-am dat seama că este lovitură de stat și nu revoluție”

EXCLUSIV! Jean Maurer, despre evenimentele din 1989: ,,Mi-am dat seama că este lovitură de stat și nu revoluție”
sursa foto EVZ Capital

Jean Maurer a vorbit în exclusivitate în cadrul podcastului EVZ Capital despre părerile sale privind Revoluția din 1989, dar și despre imaginea imaginea lui Ion Iliescu, care a preluat puterea după căderea regimului comunist.

În același timp, Jean Maurer reconfirmă punctul de vedere pe care îl are asupra evenimentelor din 1989, care ar fi purtat titulatura unei lovituri de stat și nu a unei revoluții. În acest context, fiul lui Gheorghe Maurer transmite că lucrurile ar fi putut sta altfel pentru regimul comunist, dacă ar fi existat un plan care să-i ofere protecție lui Nicolae Ceaușescu.

,,Mi-am dat seama că este lovitură de stat și nu revoluție. A fost un scenariu cu acel miting al lui Ceaușescu. Intimități nu știu, dar ceva e cert. Dacă ajungi la concluzia că a fost o lovitură de stat, era clar că nu se putea întâmpla decât dacă Ceaușescu ieșea în fața maselor. Trebuia coregrafie. A fost o butaforie. Dacă ar fi existat un pluton sau jumătate de companie de trupe antiteroriste înarmate până-n dinți, lângă Ceaușescu, se termina toată revolta. Sigur, cu cadavre, cu crimă. Ceaușescu a fost împins! Trebuia extras din mulțime, din tribună și l-au urcat în avion. El a avut încredere. În buncărele care existau și în planurile lui Ceaușescu nu avea cum să reușească absolut nicio răsturnare de Guvern. 10 inși la balcon făceau ordine, într-adevăr pe cadavre! Cadavrele au ieșit de la Iliescu și de la niște generali”, susține Jean Maurer.

Conform spuselor lui Jean Maurer, Ceaușescu ar fi fost victima unei trădări și a unei implicări excesive din partea Elenei Ceaușescu, care era permanent în preajma acestuia. Întrebat de Ionuț Cristache cine este principalul vinovat pentru situația din 1989, Jean Maurer a avut un răspuns ferm: ,,Securitatea. Direcția a cincea, paza președintelui. Și-au dat seama că nu e altă soluție decât trădarea. Tot blocul estic era în mișcare. Probabil că dacă tata ar fi rămas în cercul de sfătuitori, nu s-ar fi ajuns nici la o revoluție sângeroasă în România și nici la executarea lui Ceaușescu”.

Ion Iliescu și moartea soților Ceaușescu

Conform lui Ionuț Cristache, momentul în care soții Ceaușescu au fost uciși a reprezentat ,,imaginea eșecului întregului sistem”. Pentru Jean Maurer, episodul de la Târgoviște a fost ,,o făcătură ordinară”. Acesta transmite că democrația se putea naște în cu totul alt mod, iar încrederea lui în Iliescu a avut atunci momentul principal al declinului.

,,Nu în felul ăsta trebuia să se nască o democrație. Eu am avut încredere în Iliescu. Era un tip citit, citea în franceză curent. Era mereu aprovizionat cu ziarele importante din Franța. Tata, la fel. Discutau despre un sistem care trebuie radical schimbat. Nu mergea cultul personalității, nu mergea un socialism forțat, trebuia luat ceva din economia de piață, ce și pe ce perioadă funcționa. Iliescu avea idei super. Am asistat la discuțiile cu tata. Ziceam ,,Iliescu e un domn deștept, e un tip unde tata avea un partener de discuție”. Am avut mare încredere în Iliescu, dar a fost o mare deziluzie. Procesul a fost o făcătură ordinară”, a precizat Jean Maurer.

Jean Maurer a subliniat că a refuzat oferta lui Iliescu de a colabora pentru conducerea României. Acesta i-a transmis fostului lider al CFSN că are alte planuri pentru viitor, nicidecum intrarea în clasa politică.

,,După Revoluție, la câteva luni de zile, când se liniștiseră lucrurile, am venit în România. Prin 90, vară-toamnă. Mineriadele nu le-am prins. Am vorbit cu Iliescu, m-am văzut cu el. Era vecin cu casa tatei. Mi-a spus bine că am venit în România. I-am transmis felicitări pentru că e în poziția de a face ceva pentru România. Mi-a spus că are nevoie de băieți ca mine, băieți deștepți, care vorbesc limbi străine. Mi-a ofertat să lucrez cu el. L-am refuzat, i-am spus că am un alt drum. Începusem să am mari dubii că vreau în politică”, subliniază fiul lui Gheorghe Maurer.

Statutul lui Maurer în Germania

Jean Maurer a povestit despre evenimentele pe care le-a trăit în momentul în care a dorit să obțină viză în Germania pentru a nu mai avea statutul de ,,fugit”, ce reprezenta o ilegalitate. În acest context, acesta a prezentat protocolul extrem de strict prin care a trecut până a ajunge la Ambasadă. A fost instruit să nu bea sau să nu mănânce nimic din ce i se oferă și să se întoarcă la mașina care l-a adus în 30 de minute, fără alte abateri. La acel moment, Ambasada era ,,încercuită de mașini de poliție” iar accesul înăuntrul sau în exteriorul clădirii era strict interzis în perioada cât Jean Maurer se afla în incintă.

,,Ambasadorul mă întreabă ce am organizat, întrucât au fost informați de Ministerul de Interne Federal că pe durata vizitei mele Ambasada are pază, protecție din partea poliției federale și că este interzis accesul în Ambasadă și din Ambasadă afară. Mi-au spus ,,Ne-ați luat cu asediu, domnule Maurer.” Am răspuns că nu am luat cu asediu, ci am venit pentru o viză. Îmi spune ,,Dumneata realizezi ce se întâmplă și că suntem în faza unui conflict cu autoritățile germane?” Am spus că dacă îmi dau viză, am plecat și am terminat totul. Le-am spus de la început că nu beau apa, nu vreau cafea, nu vreau nimic. Am zis ,,Ce nu înțelegeți? Eu am fugit din România ilegal. Eu sunt penal acum. Dvs vreți să ducem acest penal în absurd sau vreți s-o rezolvăm?” Mi-au spus că ori vor accepta conflictul, ori îl vor minimaliza sau anula. Au spus că le forțez mâna. Mi-au dat viză pe loc. Cei doi, care erau cu ambasadorul, aveau uniforme standard pentru anumite servicii. Ambasadorul era un tip destul de vivace. Mi-a reamintit că mai am 7 minute până când trebuie să ies. Mi-au pus viză, mi-au ștampilat pașaportul. Am mulțumit și am spus că sunt român și mă întorc”, a povestit Jean Maurer.