Esential

EXCLUSIV! Ion Cristoiu, despre războiul din Ucraina: „Nu vrea nimeni pace”

Ion Cristoiu, Sursa foto Podcast EVZ Play
Ion Cristoiu, Sursa foto: Podcast EVZ Play

În podcastul EVZ Play moderat de Ionuț Cristache a fost prezent Ion Cristoiu. Acesta  a discutat despre starea actuală a războiului din Ucraina, dar a făcut și o retrospectivă a ultimelor evenimente.

Ion Cristoiu a atins subiectul cu racheta care a aterizat în Polonia.

„Această chestiune cu racheta a fost un exercițiu. El a avut o parte pozitivă și una negativă după părerea mea. Pozitivă pentru Occident pe ideea că totuși a funcționat mecanismul, cu excepția Ungariei, niciuna din țările din mașinărie: toate au primit același mesaj. Din analiza pe care o faci, o concluzie  este faptul că mass-media scapă de sub control și te împinge către ceea ce vrea. Încălzește opinia publică. Eu dacă aș fi acolo la ei la servicii aș trage concluzia: a fost asta, nu aveau nicio probă, orice raționament spunea că nu avea cum. Imaginați-vă că se dă știrea că zece români au fost măcelăriți de unguri în Covasna. Se încălzește opinia. În martie 90, a încălzit-o presa străină. La un moment dat, această opinie publică a jucat un rol fundamental”, a spus acesta.

Războiul, întreținut de presă

De asemenea, el a spus că toată continuare a acestui război este întreținută de presă.

„Războiul din Ucraina dacă se va mai lungi este numai și numai din cauza presei. Din când în când ea creează o stare de spirit ca cetățeanul occidental să dea banul. De ce a fost exercițiu? Fusese o perioadă moartă. Războiul din Ucraina fusese într-o fază moartă de nu se mai întâmpla nimic și nu mai era interesant. Au băgat această chestiune cu rachete care eu cred că ucrainenii nu au tras-o  din greșeală ci a fost o diversiune ca să învii presa. Din punct de vedere mediatic, a fost o mare lovitură pentru că  nu contează dezmințirea ulterioară dacă facem o analiză gazetărească vom vedea că a fost o seară și o noapte întreagă „da da da” și apoi au început să dea cu jumătate de gură. Atunci a rămas în opinia publică că rușii sunt în stare să atace NATO și atunci s-a întreținut această temă. S-a încercat reînvierea temei”, a transmis acesta.

„De ce ar vrea America pace?”

Cristoiu a spus, de asemenea, că în momentul actual nimeni nu vrea pace, doar ucrainienii acre ei sunt cei care se confruntă cu adevărat cu războiul. El a mai sugerat faptul că va fi la iarnă un nou val de ucraineni la noi în țară.

„Nu vrea nimeni pace. Alea sunt șmecherii. De ce ar vrea pace America? Pace vor doar ucrainienii că ei suportă(războiul). În această iarnă, rușii riscă să piardă războiul. Dacă  se accentuează criza va fi un nou val de refugiați, refugiații de iarnă și atunci statele europene inclusiv noi vom întreține, nu știu, 100.000 de ucraineni se vor încălzi la noi și-atunci rămân puțini care vor avea generatoare”, a declarat acesta.

Acest război reprezintă un exercițiu de progres militar, conform lui Cristoiu.