Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV! Ion Cristoiu: „Dacă noi nu am intrat în Schengen, nu am intrat nici în Uniunea Europeană cu adevărat”
Esential

EXCLUSIV! Ion Cristoiu: „Dacă noi nu am intrat în Schengen, nu am intrat nici în Uniunea Europeană cu adevărat”

Sursa foto: EVZ PLAY
Sursa foto: EVZ PLAY

În cadrul podcastului EVZ Play, Ionuț Cristache l-a avut ca invitat pe Ion Cristoiu. Cei doi au discutat despre opoziția Austriei față de aderarea României la Spațiul Schengen, și momentele marcante care s-au petrecut înainte de votul consiliului JAI din 8 decembrie.

Potrivit jurnalistului Ion Cristoiu, „Eu am spus că acea emisiune din 18 noiembrie este foarte importantă, (n.r. Gerhard Karner ) nu dăduse un interviu, el a comandat să apară la televiziune. La 2 minute apare în Kurier același text,astfel,  Karner a dat un semnal de alarmă. Eu am fost tras pe sfoară pentru că am crezut că este un semnal de  șantaj. El spune că nu e de acord cu extinderea Schengen, apoi pe 23 vine cancelarul care se duce în vizită în Croația și confirmă acest lucru. Dacă eu m-am prins că e ceva în neregulă de ce nu s-au prins și alții? Unde e SIE?”a spus jurnalistul în cadrul podcastului.

Referitor la această chestiune, spune Cristoiu „Nu a avut nicio reacție niciun politician, niciun canal TV. M-am interesat eu duminică și mi-sa spus că li sa transmis (n.r.televiziunilor) să fie mucles, că se aranjează. În această perioadă nu se agită nici Aurescu, singura persoană pe care o trimitem noi este Bode pe 23 noiembrie.”

Iohannis nu s-a adresat poporului

Mai mult, nici președintele Klaus Iohannis nu a întreprins niciun demers „La nivelul președinției era suficientă o simplă analiză a acelei emisiuni. Analiza declarației arăta că era făcută intenționat și brusc. Bode s-a dus să convingă cu niște hârtii, Klaus Iohannis trebuia să facă turul tuturor capitalelor, să îl sune pe Scholz, pe Macron, pentru că ei ne-au promis aderarea la Schengen.  Ajungem la un alt mister, Iohannis s-a dus în Lituania și a spus că 8 decembrie nu e capătul. A zis că nu e nici un capăt de țară, deoarece vom intra în martie, și a spus că nu vom forța votul.”, a notat Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu a vorbit și despre importanța pe care aceste acțiuni și inacțiuni diplomatice o au, spunând că „Acesta este un moment mare, un moment istoric, dacă noi nu am intrat în Schengen nu am intrat nici în Uniunea Europeană cu adevărat, adevărata aderare vine când ești acceptat și în Schengen.” a menționat el.

Mai mult, Klaus Iohannis nu s-a adresat poporului după votul consiliului JAI, spre deosebire de Cancelarul austriac care „A  intervenit de patru sau cinci și a explicat poporului votul. Ieri a fost la principala televiziune austriacă și a vorbit o oră despre asta. Unde e Klaus Iohannis? Nu se poate să nu dai un mesaj. Pe mine nu mă interesează Iohannis, mă interesează că avem o mini opoziție, USR nu a reacționat, iar AUR face huliganism la benzinărie.”, a mai declarat Ion Cristoiu

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.