Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Ion Cristoiu: „Ciolacu nu o să mai fie premier! Iohannis nici nu avea de gând să-l pună”
Esential

Exclusiv! Ion Cristoiu: „Ciolacu nu o să mai fie premier! Iohannis nici nu avea de gând să-l pună”

Ion Cristoiu
Sursa foto: Captura din podcastul Hai Romania

Jurnalistul Ion Cristoiu a analizat în cadrul ediției de luni, 29 mai, a podcastului Hai România cauzele care au dus la amânarea preluării rotativei de către PSD, precum și șansele lui Marcel Ciolacu de a ajunge premier într-un viitor apropiat.

Ion Cristoiu apreciază că actualului premier nu i s-a dat voie să își dea demisia, respectiv să facă transferul funcției către președintele PSD, Marcel Ciolacu. „Ciucă a vrut să-și dea demisia, dar nu l-a lăsat Iohannis. Erau cu toții pregătiți – cei de la PNL știau că are loc demisia. Ca dovadă, Rareș Bogdan a prezentat joi seară calendarul și nu mințea. Dar vineri dimineață liberalii au primit prin SMS mesajul: «Nu mai plecăm!». Ciucă nu are talent de om politic, pentru că a fost pus acolo tocmai pe ideea de a fi mai slab decât Iohannis. Păi dacă era Ciolacu nu îl eclipsa?! (…) Din criza asta pierde PNL, pentru că PSD-ul s-a extras, iar Iohannis nu contează. Dacă pierde sau nu, puțin îi pasă, are 10%, mai mult de atât ce se poate întâmpla?”, a explicat jurnalistul în ediția de luni, 29 mai, a podcastului Hai România, care poate fi vizionată aici.

Provocările cu care se confruntă Marcel Ciolacu

Un al punct de vedere susținut de invitatul lui Ionuț Cristache este acela că Marcel Ciolacu nu va mai prelua funcție de premier, de vină pentru pentru acest lucru fiind tot președintele Klaus Iohannis. „Marcel Ciolacu nu o să mai fie premier. Și nici nu avea de gând să-l pună Klaus Iohannis. Este un lucru de care Ciolacu și-a dat seama pe parcurs, când a văzut că diverși colaboratori ai lui au fost chemați pe rând, pe șest, și li se propuneau diverse… Cel care nu are interesul să îl pună pe Marcel Ciolacu prim-ministru este președintele Klaus Iohannis. Pe de o parte, Ciolacu dacă ar veni premier, ar veni cu un orizont de așteptare. (…) De exemplu, Ciolacu ar fi avut problema cu Bîstroe, pentru că a denunțat problema asta și vine din fruntea unui partid care joacă și cartea suveranismului – ce ar fi făcut când ajungea premier? Pe de altă parte, presupunând că vine premier Ciolacu, îl vedeți pe Iohannis fără încercarea de a-l călca în picioare?”

În opinia cunoscutului jurnalist, Marcel Ciolacu are două posibilități – fie intră în conflict cu președintele Klaus Iohannis și cu sistemul care îl mai sprijină și poate să aibă probleme, fie se supune și intră în conflict cu electoratul lui, electoratul PSD. „Și atunci probabil că preferă să nu ajungă premier”, a concluzionat Ion Cristoiu.

Mașinăria Piața Victoriei abia îl așteaptă

Invitatul lui Ionuț Cristache și-a argumentat poziția, desființând avantajele pe care le-ar putea obține PSD prin preluarea ștafetei la rotativă: „Este o legendă că PSD-ul abia așteaptă să preia Palatul Victoria. Ce câștigă pesediștii în plus? Păi, primul lucru este că ei pierd la împărțirea funcțiilor, pentru că fiind premier Ciolacu, PSD va avea ministere mai slabe. În rest, ce să împartă premierul în afară de consilieri, au împărțit deja. Avem două aspecte – ce câștigă Ciolacu și ce câștigă PSD? Ce câștigă un baron din faptul că este premier Ciolacu? La rândul său, Ciolacu are autoritate asupra lui Ciucă, ce să mai obții în afară de bătăi de cap? Pentru că se va pune în mișcare USR-ul, mașinăria Piața Victoriei abia așteaptă – nu credeți că va ieși împotriva lui Ciolacu?!”