Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Ion Cristoiu: „AUR este un partid de galerie. Îl dezumfli într-o zi, așa și cum îl creezi”
Esential

Exclusiv! Ion Cristoiu: „AUR este un partid de galerie. Îl dezumfli într-o zi, așa și cum îl creezi”

Podcast Ion Cristoiu - Ionuț Cristache – Top 5 al marilor diversiuni din ultimii 30 de ani
Captură de ecran

În ediția de marți, 6 iunie, a podcastului Hai România, Ionuț Cristache a enumerat și a analizat împreună cu invitatul său, jurnalistul Ion Cristoiu, topul celor mai mari acțiuni de diversiune petrecute în țara noastră din ultimii 30 de ani.

În contextul diversiunilor politice, din trecut și din prezent, putem spune că trăim astfel de fenomene chiar acum, în fața alegerilor importante de anul viitor. Partidul AUR a fost unul dintre subiectele aprins discutate în cadrul podcastului, în special diversiunea acestora în perspectiva alegerilor de anul viitor.

„AUR este un partid de galerie. S-a afirmat cu putere în timpul pandemiei, pentru că o parte a electoratului vedea cum suntem niște „oițe”. Poporul român care este bun pe Facebook, este bun de aplaudat de pe margini îndrăznețe. El nu merge la ghilotină în niciun caz. „Eroul acela mă exprimă pe mine””, a explicat Ion Cristoiu.

Jurnalistul a explicat că, dacă actuala coaliție nu s-ar fi creat, partidul AUR nu ar fi crescut la fel de mult și nu ar fi ajuns unde sunt acum. „După pandemie a venit o nouă pandemie, coaliția PSD-PNL, o coaliție care domină și elimină opoziția. Dacă PSD era în opoziție, să știți că AUR nu creștea. A spune că este partid naționalist sau fascist este o prostie. Există un interes al unei rețele întregi care trăiesc din ceea ce s-ar numi monitorizarea antisemitismului.

Ai nevoie să exagerezi dușmanul care este AUR. Adică îl faci fascist, legionar… De ce? Ca să justifici de ce ești tu acolo. Dacă n-ai fi tu, ei ar lua proporția. Asta este una dintre explicații. A doua este faptul că PSD are nevoie de exagerarea AUR, în sondaje”.

Va reuși diversiunea AUR în alegerile de la anul?

Exagerările și controversele promovate de AUR, spune Cristoiu, sunt o reacție la blocada mediatică cu care se confruntă partidul. „Foarte important este următorul lucru: partidele ca AUR, care sunt blocate mediatic, pe tezele pe care le au, creează scandaluri mediatice pentru a sparge blocada. Orice cultivare, orice exagerare, cum a fost cea cu gloanțele este în favoarea acelui partid. Pentru că el sparge blocada mediatică. Este o capcană în care cad luptătorii anti fascism, pentru că AUR este la ora actuală nu pentru că este fascist, nu pentru că este naționalist, ci pentru că exprimă o nevoie de reacție violentă a românilor, care nu sunt capabili să fie violenți”.

Întrebat de perspectiva de viitor al succesului partidului AUR, Cristoiu a explicat că pe AUR îl „dezumfli într-o zi, așa și cum îl creezi”. În comparație cu partidul USR, în politica românească nu există „un interes ca AUR să aibă un scor mic”.

În lumea politică din România, lumea se revoltă împotriva unui partid majoritar în parlament. „În aceste condiții, ai nevoie ca, începând de la anul, să nu câștige niciun partid majoritare absolută. PNL clar nu câștigă, USR nu, este riscul la PSD. Ai nevoie de AUR”.

Diversiunea ridiculizării Vioricăi Dăncilă

Cei doi jurnaliști au discutat și despre diversiunea recentă din cadrul candidaturii la președinție a Vioricăi Dăncilă. Cristoiu a explicat că mai multe dintre elementele de la suprafață, observate de români, la adersa lui Dăncilă, inspirau neîncredere și o dorință de ridiculizare.

„În cazul acesta (al Vioricăi Dăncilă), avem o notă pe care trebuia să o amintim și dincolo. Diversiunile nu se fac pe teren gol-gol. În cazul Vioricăi Dăncilă, erau câteva elemente exterioare care ajutau la prinderea”.

Întrebat de Cristache dacă premierul României, Nicolae Ciucă, nu ar arăta la fel de ridicol dacă „i-ar purta peruca”, Cristoiu a afirmat: „Nu, Ciucă e bărbat. În cazul ei, s-a operat pe bună cunoaștere. Pe de-o parte avem un popor ipocrit, care spune că egalitatea de gen, și așa… Dar jumătate din femei nu vor ca altele să fie șefe, bărbați nu au fost, iar ea nu era Maia Sandu. Nu juca atât de bine porțelanul.

Înfățișarea trimitea către un anumit tip de femeie, de care să zici „Nu are ce căuta în politică”. Chiar dacă nu greșești inițial, începi să greșești, că ai complexe. Ea nu reacționa cu fermitate. Ea nu era Traian Băsescu, când normal era să fie mai agresivă. Dacă la o conferință de presă, o coțofană te întreabă și e obraznică, telespectatorul se așteaptă să-i dai peste bot. Ori tu dacă zici da, da, da…Poporul român este un popor de șerpi, rural. În România, șerbia a creat acest lucru: „Bă, e șef!”. Ai noștri așteaptă pe Ceaușescu și pe Iohannis. Aceștia, durii. Care nu vor ca președintele să meargă pe bicicletă. Atunci, Iohannis a dominat prin mister”, a conchis Cristoiu.