Esential

EXCLUSIV! INS, despre forța de muncă din România: „Numărul salariaților din ultimii ani și perspectiva ca atare indică o scădere constantă”

Forum Angajatori VLADIMIr ALEXANDRESCU Sursa foto Infofinanciar
Sursa foto: Infofinanciar

Astăzi, 22 septembrie 2022, Revista Capital organizează Forumul Top Angajatori. În cadrul acestuia sunt dezbătute unele dintre cele mai importante teme, aspecte și probleme cu care se confruntă piața forței de muncă din România.

La momentul actual, întreaga țară se confruntă cu o criză a forței de muncă în majoritatea domeniilor. S-a ajuns la această concluzie în urma interviurilor realizate pentru suplimentul din luna septembrie al Revistei Capital. Problema resursei umane rămâne o constantă a ultimilor ani.

Acest eveniment este structurat pe mai multe paneluri reprezentative, unde vor fi dezbătute subiecte precum: criza forței de muncă din România, legislația din domeniul muncii, taxarea muncii, reziliența forței de muncă și rentabilitatea acesteia.

Purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică (INS), Vladimir Alexandrescu, a abordat această problemă în cadrul evenimentului.

Numărul salariaților din România

Acesta a fost întrebat despre cum a evoluat numărul salariaților din România în ultimii ani, dar și cum arată perspectivele demografice asupra forței de muncă din România, și modul în care va evolua statul din acest punct de vedere în următorii 10 ani. 

Numărul salariaților din ultimii ani și perspectiva ca atare indică o scădere constantă. Când spunem ultimii ani nu ne referim la ultimi 2, 3, cât toată evoluția din ultimele două decenii din românia. Această scădere constantă a nr. de salariați vine pe fondul unei scăderi demografice constante, care s-a stabilizat în ultimele decenii, ce face ca România să piardă 1 milion de oameni la fiecare deceniu. Este clar că la această scădere masivă, România pierde pe an numai prin sporul natural negativ, fără participarea migrației externe, un oraș de mărimea Bacăului sau Aradului. Această scădere generală se reflectă și în categoria cea mai importantă pentru dezbaterea de astăzi, populația în forță de muncă. cei care ar trebui să susțină economia românească și totodată să asigure resursele financiare din care trebuie să fie suportate pensiile generațiilor mai vechi care au nevoie de susținere”, a spus acesta.

„Chiar dacă scăderea nu se vede neapărat în numărul de salariați, unde vorbim de mii și zeci de mii, suntem stabilizați în jurul la 5,5 milioane de salariați, dar numărul lor este pe un trend scăzător. Este foarte important acest trend, putem lua industrie cu industrie, economie cu economie pentru a vedea sectoarele care suferă cele mai pronunțate scăderi, evident exisăt și sectoare care au trecut prin creșteri, cum ar fi sectorul IT. este unul în expansiune, printre puținele care au crescut, în timp ce industriile, precum cea minieră, au suferit o scădere drastică, până aproape de dispariție. În acest domeniu mai sunt doar 45.000 de angajați de la sutele de mii de dinainte. Acest lucru se vede în foarte multe zone industriale. Un alt sector care poate fi de interes este zona fabricilor de avioane, unde România era un bun producător. Pentru a relua aceste operațiuni ai nevoie de personal calificat care se formează în ani, poate chiar decenii, deci este aproape imposibil de introdus în economia românească”, a transmis în continuare Alexandrescu.

Evoluția veniturilor românilor

Acesta a vorbit și despre cum au evoluat veniturile în ultimii ani: „Veniturile în ultimii ani au avut o creștere constantă, dar este vorba de una care este permanent erodată de un alt factor economic, extrem de vizibil și puternic, inflația. Salariile cresc, în măsura în care și inflația crește, care a ajuns mare comparativ cu alte țări vecine. Dacă ne comparăm cu Ungaria, inflația noastră este mică, noi suntem la 13,3%, în timp ce ungurii sunt la 18,7%, și au toate premisele să depășească 20%. Salariile au crescut în zona salariilor medii brute, unde am depășit 6.000 de lei, la medii nete suntem pe la 3.800. aceste valori nu trebuie să ne încânte pentru că efectul inflației a subminat permanent puterea de cumpărare a populației”.

„Sunt optimist prin natura mea și câtă vreme trăim totodeauna ca oameni vom găsi o soluție, cum de-a lungul istoriei am găsit în perioade dificile. Motivul de optimism vine din formidabila genă a poporului nostru de a găsi soluții favorabile în situații limită.

Un pericol care este puternic, dar puțin vizibil și comentat în spațiul muncii: speranța de viață în România crește mereu, am ajuns la o speranță medie de 75 de ani, în zona europeană suntem pe l a80 de ani. Mai este un indicator legat de speranța de viață, zic eu, mai important decât speranța la naștere: speranța de viață sănătoasă. În România este la 59 de ani. Asta înseamnă că o persoană bolnavă nu își mai poate realiza activitățile economice și riscă să devină un factor împovărător pentru societate. Este un lucru care trebuie să ne gândim foarte atent, sistemul nostru de sănătate nu este pregătit de astfel de provocări”, a susținut Vladimir Alexandrescu.

Noul număr al Revistei Capital

Noul număr al Revista Capital va apărea în data de 23 septembrie. Acesta poate fi achiziționat de pe Agoramag.ro și de la toate centrele de difuzare ale presei. În acest număr pot fi găsite cele mai importante 100 de companii din punctul de vedere al brandului de angajator din domenii precum: retail, energie, bănci și asigurări, industrie, producție de bunuri de larg consum, agricultură și industrie alimentară, construcții, IT și telecomunicații, transporturi și logistică, dar și industria farmaceutică și sănătate.