Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Funcțiile înalte se plătesc! Elita de la Davos scoate bani grei din buzunar ca să participe la Forumul Economic Mondial
Esential

Exclusiv! Funcțiile înalte se plătesc! Elita de la Davos scoate bani grei din buzunar ca să participe la Forumul Economic Mondial

Turcescu, Comaroni și Hoandră Sursa foto Podcast Hai România
Sursa foto: Podcast Hai România

În perioada 16-20 ianuarie are loc reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția. Aici se intersectează elita mondială de afaceri și cei mai importanțți lideri politici ai lumii. În contextul actual, viitorul lumii este unul destul de incert mai ales că nici după un an, războiul din Ucraina încă nu s-a terminat.

În cadrul podcastului Hai România!, Robert Turcescu, alături de invitații săi Bogdan Comaroni și Octavian Hoandră au comentat despre poziția de membru de la acest Forum Economic Mondial.

Anul trecut, dezbaterile de la Davos au fost dominate de tema invadării Ucrainei de către Rusia. Acum, urmările războiului la nivel global, dar și recesiunea globală sau noile tendințe alimentare cu accent pe hrana bio și conceptul smart city domină discursurile, pe fondul crizei energetice mondiale. În orice caz, ideologii laboratorului de la Davos pregătesc

Jurnalistul Bogdan Comaroni a sesizat că ediția de anul acesta a Forumului de la Davos seamănă mai mult cu o reuniune secretă, aproape ocultă, a liderilor financiari ai lumii.

Un milion de franci elvețieni, doar la prima strigare ca să fii în elită

„La Davos zici că e un târg de Crăciun, și-au instalat corturile. Toți ăștia plătesc 600.000 de franci elvețieni ca să fii membru. 250.000 de franci elvețieni se plătesc ca să participi, te duci spre un milion, asta numai la prima strigare.

Discuțiile astea în care sunt invitați șefi de state, miniștri, activiști de-ăștia de-ai lor se fac în spatele ușilor închise, numai cu membri de la Davos. Ce firmă ar avea nebunia să dai un milion de dolari ca să fii chipurile membru? În spatele ușilor Sunt reprezentanții celor care conduc lumea, de fapt și de drept. La Davos e ca la bursă, banii sunt pe taxa de protecție”, a observat Comaroni.

Pe de altă parte, Bogdan Comaroni a mai punctat o tendință care arată influența tot mai mare a ideologiei trasate la Davos: absența liderilor puternici pe fondul dominației multinaționalelor, care sunt mai puternice decât guvernele lumii. „Liderii cetățenilor nu mai există”.

Jurnalistul clujean Octavian Hoandră a observat că ediția de anul acesta a forumului de la Davos a confirmat faptul că frica le este indusă cetățenilor. „În conclavurile astea de hrăpăreți se transmite frica”.

„Regizorii” pandemiei au intrat pe mute

Absența lui George Soros de la reuniunea Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, Elveția, a generat semne de întrebare și noi teorii ale conspirației cu privire la acest eveniment.

Absența unuia dintre cei mai influenți lideri ai planetei a fost secondată de poziția care a ridicat multe semne de întrebare a CEO-ului Pfizer. Medicul veterinar a declarat de la Davos că nimeni n-a învățat nimic din pandemie și că lumea nu e pregătită pentru următoarea criză sanitară. „Cu aroganță cu tot, n-a vrut să răspundă (n.r. – jurnaliștilor), deși ăștia mergeau pe lângă el”, a remarcat Bogdan Comaroni.

Moderatorul Robert Turcescu a observat că actualul context geopolitic arată un paradox: deși omenirea a atins un nivel de progres neimaginat, iar dezvoltarea pe toate planurile este la cel mai înalt nivel din istoria umanității, actuala stare a planetei este aceea de frică și nesiguranță.

„Trăim în fiecare zi uluitor, e o evoluție cum nu s-a mai văzut (…), însă e cea mai anxioasă perioadă a ultimelor secole”, a conchis jurnalistul EVZ.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.