Infofinanciar > Esential > Exclusiv. Fostul șef SIE Silviu Predoiu: „Rotativa guvernamentală este un spectacol penibil!”
Esential

Exclusiv. Fostul șef SIE Silviu Predoiu: „Rotativa guvernamentală este un spectacol penibil!”

Silviu Predoiu
Sursa foto: Podcastul Hai Romania

Fostul șef SIE și fondatorul Partidului Liga Acțiunii Naționale, Silviu Predoiu, a comentat în cadrul ediției de joi, 6 martie, a podcastului EVZ Capital Hai România, efectele rotativei guvernamentale și venirea la Palatul Victoria a președintelui PSD Marcel Ciolacu.

În opinia lui Silviu Predoiu, fostul șef SIE și fondator al nou apărutului Partid Liga Acțiunii Naționale (PLAN), rotativa guvernamentală care ar trebui să intre în funcțiune în mai nu va fi de bun augur.

„Eu nu sunt așa de liniștit că rotativa guvernamentală se face. Va fi trist, pentru că amuzant va fi pentru cei care se uită de afară și caută argumente de genul: «Să îi lăsăm afară din Schengen» sai «Hai să nu îi băgăm în seamă la despăgubiri pentru fermieri». Pentru noi va fi foarte trist, pentru că rotativa asta căreia i se spune protocol este o înțelegere între Nicu și Marcel, între persoane. Nu are o acoperire în Constituție. Vedeți cum o mermelește dl Ciucă: «nu o să-mi depun demisia, o să-mi depun mandatul». Du-te, dom’le, citește Constituția și vezi că nu există! Ori ești incapabil să-ți termini mandatul, că ești bolnav, ori ești demis de Parlament, ori îți prezinți tu demisia”, a explicat fostul șef SIE.

Potrivit lui Silviu Predoiu, vom asista la un „spectacol penibil”, în care toate părțile implicate PSD, PNL și Președinția vor mima de zor: „După acest circ cu rotativa, conform Constituției de care ne batem joc constant, vor urma consultări la președinte. El este obligat să îi cheme. Noi vom juca din nou în piesa aia cu emoții, ei vor mima că se duc la consultări cu emoții, președintele va mima că îi primește cu emoții, noi vom mima… Este un spectacol penibil, de cea mai proastă calitate, mai ales că în Constituție se spune că se propune premierul, se votează, nu se rotesc.”

PSD promovează filolosofia patriotismului economic

Fostul director SIE, care a făcut și el pasul pe scena politică românească prin înființarea Partidului Liga Acțiunii Naționale, a explicat conceptul de „patriotism economic” propus de viitorul premier Marcel Ciolacu: „Nu știu de ce să avem emoții, dl Ciolacu ne-a spus care va fi filosofia guvernării PSD. A spus clar: patriotismul economic. (…) Dl Ciolacu le-a explicat americanilor la întâlnirea Camerei de comerț româno-americane: «Noi vă garantăm dvs., investitorilor americani, profituri pe care nu puteți să le aveți nicăieri în altă parte în lume, dacă investiți în România». Asta înseamnă patriotismul economic! Și le-a mai promis ceva: va garantăm predictibilitate. Asta în țara care a avut în 20 de ani 112 modificări la legea educației, în 10 ani patru modificări la legea pensiilor, a avut trei grile de salarizare unică niciuna aplicată. În țară impredictibilității, el promite predictibilitate doar la americani.”

Ar putea să fie premier oricine

În opinia lui Predoiu, demersul președintelui PSD este inutil: „Se înșală dacă își închipuie că vor fi susținuți. SUA nu au preferințe, ca toți actorii mari, ei știu că oricine vine va avea un dialog cu ei. Și e normal să fie așa. Numai ai noștri se iluzionează că, pupând mâna în disperare, din timp, își obțin un loc în față. Nu e așa, oamenii ăștia sunt foarte pragmatici.”

Concluzia invitatului lui Ionuț Cristache nu este deloc optimistă: „După ce dna Dăncilă și dl Ciucă au fost premieri, nu văd de ce nu ar putea să fie premier oricine. Nivelul a fost coborât atât de jos încât nu se mai pune problema. A devenit ilegitimă întrebarea ce îl recomandă.”

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.