Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu: „Există trei variante în ceea ce privește închiderea războiului din Ucraina”
Esential

Exclusiv! Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu: „Există trei variante în ceea ce privește închiderea războiului din Ucraina”

Podcast HAI România, invitat Cristian Diaconescu 7.06.2023
Sursă foto: HAI România

Fostul ministru de externe al României, Cristian Diaconescu, a fost astăzi invitatul poscastului lui Ionuț Cristache de pe canalul de Youtube, HAI România. Cei doi au discutat despre situația actuală în ceea ce privește războiul din Ucraina și o situațiile care ar putea să urmeze după încheierea conflictului militar, dar și variantele de finalitate a războiului.  

Cristian Diaconescu și-a exprimat opinia referitor la cele trei eventuale situații prin intermediul cărora se poate ajunge la finalul războiului, și ce ar însemna fiecare abordare pentru restul lumii, pentru „lumea liberă”. 

Întregul podcast poate fi vizionat aici. 

Occidentul, ajuns la o stare de oboseală critică, care facilitează avansul Federației Ruse 

„Nimeni în această lume nu acceptă sau nu ar dorii să susțină formula unui stat nuclear care atacă un alt stat. Este clar cel puțin din voturile din Adunarea Generala ONU că 40 de stat din această lume, reprezentând 50% din populația globului sunt neutre, sau alături de Federația Rusă, pentru că mizele legate de Ucraina nu sunt la fel de dramatic percepute în ceea ce privește state din Africa, din America Latină, în legătură cu relațiile economice, din domeniul energiei, etc.  

Având în vedere aceasta stare de oboseală, lumea liberă, lumea vestului, întrebată fiind de diversele zone politice, de presă, până unde va merge ajutorul pentru Ucraina, au spus până la capăt, precum Biden și Stoltenberg”, a explicat fostul ministru, întrebat care este părerea sa referitoare la starea resimțită la nivel global. 

Referitor la declarația conducătorilor statelor puternice, conform căreia ar urma să își ofere sprijinul până la capăt, răspunsul este aparent simplu. Astfel, acest capăt este determinat strict de Ucraina, iar capătul va putea fi concretizat doar după ce va avea loc mult așteptata contraofensivă. 

Exista trei variante pentru încheierea războiului 

Potrivit lui Cristian Diaconescu, există trei scenarii clasice, prin care războiul purtat pe fronturile din Ucraina se poate finaliza. Este vorba fie de o victorie totală, un armistițiu, la fel ca cel încheiat între Coreea de Sud și cea de Nord sau un tratat politic. 

Astfel, o victorie totală este puțin probabilă, din ambele părți, spune Diaconescu. Acesta dezvoltă, și explică faptul că „victoria totală, care nu înseamnă numai alungarea Federației Ruse și a militarilor ruși de pe teritoriul Ucrainei, ci și o victorie politică, fie la Moscova, fie la Kiev, de tip cel de-al Doilea Război Mondial. Acest lucru pare să fie cea mai puțin posibilă și cea mai puțin plauzibilă variantă”. 

„A doua varianta se numește armistițiu și reprezintă încetarea focului și mutarea tuturor subiectelor de pe câmpul de luptă la masa de negocieri, se invocă aici modelul coreean. În ceea de privește războiul din 1953, războiul dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord, pentru a încheia un armistițiu pe 40 de pagini au fost necesare 573 de întâlniri. În perioada de 2 ani și jumătate, forțele militare americane aflate pe teatrul de operațiuni au pierdut 40% din efectivele lor, deci exista armistițiu și cu toate acestea conflictul coexista cu decizia politică de încetare a focului. S-a complinit acel armistițiu, și acesta ar fi a doua variantă cu războiul dintre Ucraina și Federația Rusă.  

A treia variantă ar fi tratatul politic, care însemnă, în mod simplu, ca la un armistițiu să se adauge de la masa negocierii un domeniu politic sau teritorial, retorica Kievului este una clară, până nu se eliberează tot teritoriul Ucrainei, războiul nu se încheie. Astăzi premisa este că, plecând de la situația așa cum e acum, războiul va fi lung, foarte lung, pentru că, în egală măsură, orice se poate realiza, plecând de la premisele minimale ale unui armistițiu, nu poate fi înlocuit un aspect. Și anume, amenințarea Federației Ruse pentru Ucraina, și a Ucrainei față de Federația Rusă, în sensul eliberării teritoriului și de a revenii la o ofensivă militară”, a încheiat fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.