Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV! Drumul supravegheat al tutunului – Cum se implică BAT și Poliția de Frontieră în combaterea traficului de țigări
Esential

EXCLUSIV! Drumul supravegheat al tutunului – Cum se implică BAT și Poliția de Frontieră în combaterea traficului de țigări

polițist frontieră sursă foto: Adrian Lambru
sursă foto: Adrian Lambru

British American Tobacco (BAT) își continuă implicarea în combaterea traficului ilegal de țigări. După ce anul trecut a donat Poliției de Frontieră cu 250 de camere performanțe de supraveghere, anul acesta se mai adaugă încă un număr de 300 de astfel de dispozitive ce captează până la zeci sau chiar sute de detectări de mișcare în fiecare zi.

Rolul acestora este unul foarte clar: minimizarea fenomenului traficului ilegal de tutut de la graniță. Astfel, la momentul actual, 500 de kilometri de frontieră română sunt bine supravegheați. O astfel de cameră are o arie de supraveghere de până la 5-7 kilometri, în funcție de momentul zilei (zi sau noapte) și de condițiile vremii, căci în vreme de ploaie, ceață sau ninsoare vizibilitatea scade ușor.

Rezultatele activității Poliției de Frontieră în colaborare cu cei de la BAT sunt deja vizibile, căci doar în primele nouă luni ale anului 2022, autoritățile române au confiscat peste 61 de milioane de țigarete de contrabandă, cu o valoare totală pe piața neagră de peste 39 de milioane de lei. Atât agenții Poliției de Frontieră, cât și membrii BAT, au o preocupare permanentă în acest domeniu, iar de câțiva ani se ating cifre minime record. Doar în luna iulie, de exemplu, s-a înregistrat un procent de 6,1%, (potrivit informațiilor furnizate de platforma online https://stopcontrabanda.ro/ ) după ce, la începutul anilor 2010, cifrele ajungeau și la 30%.

BAT 300 camere

sursă foto: BAT România

„Evoluția descendentă din ultimii trei ani a pieței ilicite de țigări, cu un nivel minim istoric de 6,1% înregistrat în iulie 2022, ne arată că lucrurile se pot schimba în bine prin eforturi susținute și comune ale autorităților în parteneriat cu mediul de afaceri. Cele 550 de camere speciale de supraveghere donate de BAT contribuie la întărirea capacității autorităților în combaterea traficului ilicit și, sperăm, la menținerea acestui trend pozitiv și în viitor”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice al Ariei Europa centrală și de sud din cadrul BAT.

Frontiera cu Ucraina, problematică din cauza conflictului militar

Țara noastră are la momentul respectiv în jur de 2000 de kilometri de frontieră externi Uniunii Europene, iar cea mai mare parte a acestora se află la granița de Nord cu Ucraina. În contextul în care țara se confruntă de opt luni cu o situație dificilă, un conflict militar ce a cauzat mișcări semnificative ale populației, inclusiv spre România. Ultimele cifre arată faptul că, după opt luni, peste 2,65 milioane de refugiaţi au intrat deja în țara noastră. Astfel, activitatea polițiștilorr de frontieră a trebuit să fie una semnificativ mai sporită, în special în ceea ce privește traficul ilegal de tutun.

Potrivit datelor prezentate pe platforma „Stop Contrabanda”, mai mult de o treime din capturile de tutun de contrabandă din primele nouă luni ale anului 2022, circa 23 de milioane de țigarete au fost efectuate la granițele de Nord-Est și Nord-Vest ale României, adică la frontierele cu Ucraina și Republica Moldova. Aceste două suprafețe întinse de graniță reprezintă acum sursa pentru mai multe tipuri de țigări prezente în piața ilicită din România, în special cele contrafăcute sau destinate magazinelor duty-free.

Autoritățile specializate de la granița de Nord din Sighetul Marmației, județul Maramureș, spun că trebuie să țină pasul constant cu cele mai noi idei pe care le au traficanții. De la pachete lipite pe corp, la țigări găsite în pâine sau în scaunele mașinilor, cei care practică această activitate se pare că sunt din ce în ce mai inventivi, însă cu un pas înaintea lor sunt agenții de poliție care prezintă o atenție sporită la toate aceste detalii. Ucraina este astfel una dintre sursele principale ale traficanților, fiindcă în această țară prețul unui pachet se învârte în jurul valorii de 14 lei românești, în schimb ce la noi un pachet poate ajunge și cu 10 – 11 lei în plus. Suma poate părea mică, dar când luăm în calcul milioanele de pachete care s-au încercat a fi traficate, profitul ar fi fost unul considerabil.

S-a încercat un prejudiciu de peste 2 miliarde de lei

Luând în calcul toate aceste date, aflăm de la reprezentanții British American Tobacco faptul că prejudiciul adus țării noastre de pe urma traficului ilicit de țigări că doar în depozitul de la Sighetul Marmației, adică cele 156 de mii de pachete, au adus un prejudiciu statului român de circa două miliarde de lei. Doar un astfel de camion plin de țigări de contrabandă înseamnă, în valoare monetară, un prejudiciu de aproximativ un milion de lei.

Pe lângă toate acestea, Poliția de Frontieră de la Sighet mai deține, de pe urma activităților sale de capturare, peste 200 de autovehicule confiscate pe care traficanții le foloseau în activitățile lor. Acestea din urmă, plus tutunul confiscat, rămân în depozitele Poliției ca probe la dosar până ce instanțele de judecată dau verdictul final și decid ce se întâmplă cu ele. De cele mai multe ori, țigaretele sunt arse sau sunt date mai departe către companiile fabricante de specialitate.

o parte din țigările confiscate de Poliția de Frontieră Sighetul Marmației (sursă foto: Adrian Lambru)

o parte din țigările confiscate de Poliția de Frontieră Sighetul Marmației (sursă foto: Adrian Lambru)

Un viitor mai sigur

British American Tobacco, compania din România, este de mulți ani instituția care plătește către fondul de stat cele mai multe sume din întreaga țară, tocmai de pe urma taxelor și impozitelor mari din țara noastră în ceea ce privește un pachet de țigări. Astfel, BAT, care este prezent pe piața din România de 25 ani, a avut un impactul în economia României în această perioadă ce a ajuns la sumele de 125 de miliarde de euro, conform analizei derulate de grupul independent de consultanță și cercetare de piață CIVITTA.

Compania din România se implică intens în combaterea fenomenului de trafic de țigări prin numeroase de campanii și acțiuni, devenind astfel un partener de nădejde al Poliției de Frontieră și al statului român. „Scăderea nivelului traficului ilicit de ţigarete din ultima perioadă are la bază măsurile de întărire a supravegherii frontierelor externe ale ţării, atât cu resurse umane, cât şi cu tehnică de specialitate ca urmare a conflictului din Ucraina. În acest context, salut colaborarea cu BAT care sprijină acest efort al Poliţiei de Frontieră de securizare a frontierelor, inclusiv prin donarea, pentru al doilea an consecutiv, a unor camere de supraveghere. Este un beneficiu comun care serveşte interesului cetăţenilor şi demonstrează că parteneriatul autorităţilor cu mediul privat este unul viabil şi oportun”, a declarat Victor – Stefan Ivascu, inspectorul general al Poliției de Frontieră Române în cadrul unui comunicat de presă.