Info

Părinți, mare atenție! Poliția vă poate amenda dacă încălcați această regulă

parinti amenda impact.ro
sursa foto - impact.ro

Poliția avertizează părinții care vin să aducă sau să ia copiii de la școală să fie mai atenți unde opresc mașinile, pentru a nu bloca circulația. Nerespectarea legislației va aduce cu sine amenzi între 290 și 435 de lei.

În zonele din jurul unităților de învățământ se creează un adevărat haos la orele dimineții și după-amiezii, când părinții vin să își aducă, respectiv să-și ia, copiii la școală, din cauza parcărilor și oprirea neregulamentară a mașinilor. Poliția din Târgoviște atrage atenția pentru a nu bloca circulația și accesul general al altor vehicule. Nerespectarea regulilor de parcare va duce instant la amenzi și puncte de penalizare.

Poliția din Târgoviște s-a sesizat

„Reamintim conducătorilor auto şi atragem atenţia asupra faptului că, printre alte situaţii, OPRIREA este interzisă, conform Art.142 din H.G. nr.1391/2006 cu modificările şi completările ulterioare, în zona de acţiune a indicatorului  Oprirea interzisă, în curbe şi în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m, pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea, în intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mică de 25 m de colţul intersecţiei, precum şi în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin aceasta se stânjeneşte circulaţia a două vehicule venind din sensuri opuse.

Importanţa respectării legislaţiei rutiere are drept scop protecţia participanţilor la trafic, normele de interzicere a opririi/staţionării autovehiculelor fiind stabilite tocmai în sprijinul conducătorilor auto, dar şi a pietonilor, pentru a nu se crea aglomerări, blocaje sau alte evenimente nedorite care ar pune în pericol viaţa”, au transmis reprezentanţii Poliţiei Locale Târgovişte, potrivit Playtech.ro.

Parcarea neregulamentară va fi amendată

Părinţii care opresc în fața școlilor sau grădinițelor, încurcând circulația, riscă să primească o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei. De asemenea, oprirea neregulamentară se sancţionează cu 2-3 puncte de amendă şi 2 puncte penalizare.

Parcarea neregulamentară este o problemă în majoritatea orașelor din România, cu precădere în capitală. Începând cu data de 1 august 2022, legea privind parcările în București a fost modificată. Astfel, locuitorii Capitalei care dețin autoturisme și doresc să parcheze în oraș, vor trebui să plătească anticipat pentru un loc de parcare, iar nerespectarea acestei reguli atrage amenzi de 200 de lei și blocarea mașinii. De asemenea, Bucureștiul a fost împărțit în 3 zone, în funcție de care tariful parcării diferă, alături de intervalul orar.

Primăria capitalei a anunțat cetățenii că „un comportament civilizat în parcările municipale îi va feri de sancțiuni și îi sfătuiește să parcheze regulamentar și să achitate anticipat serviciul public de parcare.