Infofinanciar > Esential > Exclusiv. Doru Bușcu la podcastul Hai România: „China profită de slăbirea Rusiei și înmuierea Americii”
Esential

Exclusiv. Doru Bușcu la podcastul Hai România: „China profită de slăbirea Rusiei și înmuierea Americii”

Doru Buscu
Sursa foto: Captura de ecran Podcast Hai Romania

Jurnalistul Doru Bușcu, invitat la ediția de joi, 23.03, a podcastului Hai România, găzduit de Ionuț Cristache, a realizat o analiză a implicațiilor alianței ruso-chineze pe termen lung.

Jurnalistul Doru Bușcu consideră că, din conflictul ruso-ucrainean, China este cea care iese avantajată: „Rusia, din păcate pentru ea, a ajuns în poziția unei muște care cere ajutorul unui păianjen. China face un joc care îi convine și profită de două ori. O dată prin slăbirea Rusiei, prin acest conflict. Apoi prin înmuierea voinței și a capacităților de susținere ale Americii. Chinei îi convine ceea ce se întâmplă, este adversarul principal al Americii, incomparabil mai puternic decât Rusia.”

Potrivit invitatului lui Ionuț Cristache la ediția de joi, 23.03, a podcastului Hai România, Rusia se află într-o poziție ingrată în prezent: „Rusia este acum o țară cu PIB-ul sub cel al Italiei, cu o armată depășită de ce se întâmplă în Ucraina și care reprezenta principalul ei factor de forță. Rusia a făcut greșeala să folosească armata, pentru că, atât timp cât nu o folosești, poți susține că ai forță, poți negocia. Atunci când ai folosit-o îți arăți limitele și atunci ești încadrabil.”

China nu va livra arme Rusiei

Potrivit jurnalistului, China va deveni, în câțiva ani, prima putere militară și economică a lumii: „China este într-un episod nou pentru evoluția ei din ultimii 30 de ani. Țara a fost întotdeauna sub o conducere colectivă, cu un ritual de schimbare a șefului o dată la 4 sau 8 ani. Xi Jinping a sărit încă un mandat. Nu înseamnă că Beijingul va urma declarațiile războinice făcute de Xi Jinping, pentru că are de pierdut dintr-o grabă a ostilităților dacă le-ar declanșa prea devreme. China este o țară a răbdării, are alt tip de cultură a răbdării decât Occidentul – ea știe ce se va întâmpla cu ea în viitor. Dacă nu se întâmplă o catastrofă politică sau militară, va ajunge prima putere militară și economică, deci politică a planetei.”

Însă, chiar și din această poziție de forță, Beijingul nu va livra arme Rusiei: „China nu va livra, cred eu, arme Rusiei. Nu are de ce să o facă. În plus, cred că Jinping va vorbi și cu Zelenski la un moment dat, pentru că și China are interese mari în Ucraina și și-a declarat intenția să facă pace între cele două, deci este logic să ajungă la aceste discuții cu eroul Ucrainei”, a explicat Doru Bușcu.

Care sunt câștigurile SUA de pe urma războiului

Potrivit invitatului lui Ionuț Cristache, și SUA iese câștigată de pe urma războiului ruso-ucrainean.

„America are desigur o politică în favoarea propriei industrii de armament. Politici care stimulează economia, direct prin industria de armament, exporturile, balanța comercială etc. America a înțeles înaintea celorlalte țări că războiul este un comerț, nu numai cu arme, ci și cu produse de larg consum. Iar apariția unui conflict înseamnă generarea unui impuls de dezvoltare puternic în economie. Ceea ce orice economie, mai ales una precum cea grevată de mari datorii externe a Americii, are nevoie. SUA, dacă războiul din Ucraina durează destul de mult, câștigă fără să mai aibă nevoie de un război direct. Războaiele rezolvă niște probleme legate de datorii, se resetează moneda, se rezolvă inflația, șomajul. De aceea și America și China fac acest joc al declarațiilor pentru că ambele țări câștigă din ecuația de război”, a mai precizat Doru Bușcu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.