Infofinanciar > Esential > Exclusiv. Doru Bușcu: „Iohannis este complet decuplat de realitățile țării. Are o istorică lipsă de empatie”
Esential

Exclusiv. Doru Bușcu: „Iohannis este complet decuplat de realitățile țării. Are o istorică lipsă de empatie”

Doru Buscu
Sursa foto: Captura podcastul Hai Romania

Invitat la ediția de joi, 25 mai, a podcastului Hai România, jurnalistul Doru Bușcu a abordat subiectul zilei – greva profesorilor – din trei unghiuri complementare: ignorarea Educației de către toate guvernele României de până acum, atitudinea inadecvată a președintelui și incapacitatea actualilor guvernanți de a furniza un răspuns viabil.

Doru Bușcu este un susținător al cauzei profesorilor, pe care îi consideră victime perpetue ale guvernelor care s-au succedat: „Profesorii sunt un soi de vină istorică a tuturor guvernelor de până acum. Au fost permanent lăsați baltă, de aceea greva lor este profund îndreptățită. Acum însă au văzut că pot obține mai mult decât o mărire de salariu. Și asta trebuie să și facă – să țină cu dinții până când protestul lor este parafat oficial de către guvern, cu un scadențar precis. Dacă la început s-ar fi retras pentru o plată a unui avans care să echilibreze inflația și pentru un angajament că, la sfârșitul anului, vor primi și ceea ce mai cer, cu aplicare de la 1 ianuarie, acum cred că vor cere mai mult, inclusiv modificări de fond la condiția de salariat.”

Rezultate nule în orice domeniu

O temă fierbinte în acest context abordată de Doru Bușcu a fost cea a poziției președintelui Klaus Iohannis, profesor și el „la bază”, față de protestele confraților săi: „Iohannis este complet decuplat de realitățile țării pe care a fost pus să o conducă. Are o istorică lipsă de empatie – este atât de indiferent la ceea ce se petrece în țară cu oamenii cărora ar fi trebuit să le dea o linie, o speranță politică. Așa s-a comportat pană acum, așa se va comporta până la sfârșit.”

Potrivit interlocutorului lui Ionuț Cristache, președintele se remarcă și printr-o deosebită „lipsă de pricepere” extinsă: „La această lipsă de empatie se poate adăuga lipsa lui de pricepere – experiența lui politică ar fi trebuit să fie consolidată de cei 10 ani în poziția asta. Este clar însă că experiența sa duce la rezultate nule în orice domeniu, de la combinația politică în a conduce un executiv sau știința de a construi legi, la nivelul slab de implicare în problemele societății și la totala apatie în desenarea unui traseu economic pentru România. Toate lucrurile astea par să nu-l deranjeze, dimpotrivă este mulțumit. Mimează un formalism și o gesticulație obligatorie: merge la consiliile europene, se duce în vizite oficiale – dar toate lucrurile astea nu duc la nimic”, a explicat jurnalistul în ediția de joi, 25 mai, a podcastului Hai România, care poate fi vizionată aici.

„Faceți rost de bani sau mergeți acasă!”

Nici actualii guvernanți nu au scăpat de criticile lui Doru Bușcu, care consideră că justificarea invocată de aceștia pentru a refuza solicitările profesorilor – lipsa banilor – reflectă incapacitatea lor reală de a guverna. „Întrebarea este: «Dacă nu ai bani pentru Educație, pentru ce guvernezi? De ce ești acolo?» Faceți rost de bani sau mergeți acasă! Această declarație ipocrită că nu sunt bani este în contrast cu promulgarea recentă a legii care consfințește pensii pentru lucrătorii din poliție, sistemul militar și judiciar. Nu există «nu avem bani»!”

Jurnalistul apreciază că incapacitatea guvernanților este indisolubil legată de modul lor de abordare a problemei: „Ei nu fac decât să numere banii strânși și mulși, iar atunci când nu au bani se împrumută – ăsta este tot inventarul de creativitate al guvernantului român. Sigur, cresc dobânzile, dar nu am văzut nicio formulă de a jongla cu deficitul creat, cum au făcut Polonia sau alte state baltice care s-au dus să pună în discuție deficitul în situații speciale. Noi suntem într-o situație specială, putem invoca contextul războiul din Ucraina, să avem o ofensivă la adresa deficitului. Dar nu facem mare lucru să atragem bani din altă parte, stăm cu mâna întinsă la PNRR și amânăm rezolvarea cauzelor care frânează venirea banilor în speranța că se va rezolva.”

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.