Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV. Doru Bușcu, în podcastul Hai România, despre pericolul la adresa României dacă Ucraina câștigă războiul: Va deveni foarte influentă, ea este o națiune agresivă
Esential

EXCLUSIV. Doru Bușcu, în podcastul Hai România, despre pericolul la adresa României dacă Ucraina câștigă războiul: Va deveni foarte influentă, ea este o națiune agresivă

Doru Bușcu și Ionuț Cristache, podcast Hai România de miercuri, 15 februarie
sursa: captură video

Jurnalistul Doru Bușcu, redactorul șef al Revistei Cațavencii, a explicat, în podcastul Hai România de miercuri, 15 februarie, în compania lui Ionuț Cristache, că România va ajunge un actor de mâna a treia în contextul geo-politic al Europei de Est, dacă Ucraina câștigă războiul. Astfel, țara condusă de Volodimir Zelenski va avea ca mai mare și mai puternică armată din această regiune, iar cum comunicarea diplomatică cu România este precară, ea se va îndrepta spre o alianță cu Polonia de care este legată atât prin limbă, cât și prin istorie.

Ucraina va deveni o putere militară dacă va câștiga războiul, iar în condițiile în care este extrem de agresivă ca națiune va fi de neoprit.

„Nefiind cunoscute aceste lucruri, Ucraina, care în perspectiva unei victorii va deveni o putere europeană, cea mai pare putere europeană, cel puțin din punct de vedere militar, la frontiera de est. Dacă Ucraina va învinge, în plin proces de reconstrucție, cu cea mai bine dotată, experimentată și mare armată și rutinată și rulată în război, va fi o forță și politică. Este legea istoriei: cine nu are armată nu contează. Noi, într-o măsură importantă nu contăm nici în discuția politică pentru că nu avem ce arăta, noi ne sprijinim decât pe concepția ascunsă a generalului Ciucă și a comandantului suprem Klaus Iohannis”, a explicat Doru Bușcu în podcastul de miercuri de pe canalul de Youtube EVZ Capital.

Comunicarea diplomatică a României cu Ucraina, problematică

Jurnalistul Doru Bușcu a mai amintit de tensiunile dintre România și Ucraina în cazul minorităților române din Bucovina de Nord și cum Ucraina a mers direct la UE să negocieze lărgirea canalului Bâstroe, fără să mai discute cu partea românescă, cu toate că proiectul a fost refuzat de ani de zile. Totuși, contextul actual al războiului ar putea să ofere câștig de cauză Kievului.

„În contextul în care Ucraina va deveni foarte influentă, ea este o națiune agresivă. Cu nou și-a arătat de multe ori agresiunea în speța minorității române din Bucovina de Nord. Recent a apărut o scrisoare de la UE. A făcut lobby la UE, n-au vorbit direct cu noi, ca UE să ne ceară nouă să fim de acord cu lărgirea Canalul Bâstroe și a încă unui canal ucrainean de acolo ca să fie navigabile, să facă manevre de luptă. Dacă noi vom accepta acest lucru, va scădea debitul pe canalele Dunării, în special canalul Sulina care e navigabil. Chilia va trebui poate închis, poate că se usucă. Bâstroe e destul de larg. Eu sper să se opună și la fel să închidă discuția, să nu aibă legătură una cu alta. Se va face tămbălău.

Ucrainenii sunt într-o ofensivă diplomatică foarte inteligentă, ei n-au venit să discute cu noi. Asta arată și tipul de relație pe care îl avem cu ei. Inclusiv acum recent au dat-o iarăși, au făcut-o praf cu legea minorităților. A promulgat Zelenski legea care îi desparte pe români de limba lor. Nu trebuie să ne rupem cămașa pe chestia asta, trebuie să avem o discuție metodică cu ei. Deja e o problemă a UE, noi nu mai putem să le spunem plecați mă de aici cu Bâstroe al vostru că nu deschidem discuția. UE are pârghii de negociere”, a mai explicat redactorul șef al Cațavencii.

România va ajunge un actor de mâna a treia în regiune

Totuși, cea mai mare problemă pentru România din renașterea politică a Ucrainei este faptul că după terminarea războiului, țara noastră va ajunge un actor de mâna a treia în regiune.

„Această renaștere politică a Ucrainei va face din noi, cum suntem deja un actor de mâna a doua, un actor de mâna a treia aici pe flancul estic pentru că nu vom mai fi importanți. Vine președintele Biden pe 22 în Polonia. În România nu vine deși România este mai în față în raport cu Rusia și este mai vulnerabilă. Nu vine la București pentru că nu are interlocutori, nu s-a găsit nimeni să-l convingă. Poate Mircea Geoană să-l convingă că e la NATO. O prezență a președintelui american la București poate să însemne amânarea cu un an, doi, trei ale unor eventuale planuri ostile are rușilor, ale lui Putin. E foarte important. Polonezii știu asta și o fac foarte bine. Ei știu că insistând, niciodată o cerere nu este prea stridentă și asta a învățat și Ucraina. Situația la ei nu e nici pe departe atât de optimistă cum o spune și Zelenski”, a transmis jurnalistul.

Mai mult, Ucraina va ajunge să facă o alianță în regiune cu Polonia, țară de care este legată lingvistic și istoric, în timp ce noi ar trebui să ne îndreptăm către Bulgaria și Grecia să formăm un pol sudic.

„Deci Ucraina devenind după această ipotetică și dorită istorie, cea mai influentă putere din Est va face un tandem cu Polonia, care se înțelege foarte bine. Impart o bucată semnificativă din limba slavă, din terminologia din vocabular, ei se înțeleg într-un fel, este o limbă apropiată, au împărțit un segment important din istorie, s-au fugărit între ei, dar afacerea principală a fost împărțirea teritoriilor care țin de Ucraina. Ei au fiert acolo în această zonă. Au o unitate culturală. Vor forma acest binom și noi vom rămâne proștii satului, în mijlocul drumului, mândrii că suntem cu un deget înaintea bulgarilor, în loc să transformăm această legătură strategică cu Bulgaria, cu Grecia, să formăm un pol sudic pentru că avem alte talente decât au nordicii. Noi am stat degeaba, am mirosit două mandate duble de președinte, pentru că președintele face strategia și el răspunde de linia politică”, a completat Doru Bușcu.

Ce s-ar întâmpla în Ucraina dacă moare Zelenski

„Zelenski dacă n-ar fi fost actor, ar fi clacat probabil de mult. Eu cred că nici el nu mai crede în ceea ce spune, dar este foarte important că o spune zilnic și menține moralul unei națiuni întregi”, a punctat jurnalistul.

Acesta a explicat ce i-a spus un ucrainean acum câteva luni cu privire la ce s-ar întâmpla dacă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar fi ucis de Rusia.

„Vorbeam cu un ucrainean acum vreo trei luni de zile și îi spuneam: Voi trebuie să aveți mare grijă să faceți un zid de oțel în jurul lui Zelenski, că dacă îl omoară pe Zelenski, națiunea s-ar putea să fie debusolată.

Iată ce mi-a răspuns ucraineanul: Nu e nicio problemă. Dacă moare Zelenski, dacă este răpit, dacă este dat jos de la putere, orice i se întâmplă lui Zelenski sau șefilor politici care conduc astăzi Ucraina, Ucraina va lupta până la ultimul om împotriva rușilor. Este un război al națiunii ucrainene, toți prietenii mei. El ieșise două luni din țară să-și rezolve niște probleme, lucra la o firmă de infrastructură ucraineană să facă nu știu ce contracte, dar de pe front venise. Se învoise, era important jobul lui. Se întorcea pe front.

Spunea că nu există, vom muri până la ultimul, pentru că dacă Rusia câștigă noi vom înceta să mai existăm. Fiecare ucrainean are o boală de mult pe ruși. Nu se poate trăi cu ei și acum este momentul lor. Zelenski este vocal și pentru acest lucru. Știe că utilitatea lui nu este definitivă. El este într-un fel complementar cu această voință de luptă a Ucrainei, nu este indispensabil”, a mai spus Doru Bușcu.