Esential

EXCLUSIV! „România e ceas!” Declarațiile lui Mănăstire despre aderarea la Schengen

EVZ PLAY
FOTO: EVZ PLAY

Silviu Mănăstire a participat pentru prima dată la podcastul EVZ Play moderat de Ionuț Cristache. Fostul jurnalist de la B1 TV, propulsat în funcția de secretar general adjunct al Partidului Național Liberal, a fost de partea cealaltă a pupitrului fiind acum în postura celui care trebuie să răspundă întrebărilor.

Discuțiile celor doi au vizat toate subiectele care s-au perindat pe agenda publică în ultima perioadă și au inclus teme precum pensiile speciale, spațiul Schengen, strategia pe care o va aborda PNL-ul în perioada următoare și potențialii candidați pentru prezidențiale.

Silviu Mănăstire nu vrea o funcție în Executiv

Cum aderarea României în spațiul Schengen a fost inclusă în retorica tuturor politicienilor, subiectul în cauză a constituit, și constituie în continuare, un prim test pentru Mănăstire pentru a-și expune abilitățile de politician și a promova imaginea partidului în rândul electoratului. După ce a repetat de câteva ori că nu are de gând să ocupe un fotoliu guvernamental, un scaun de europarlamentar sau demnitar în Parlamentul României, Mănăstire a fost nevoit să-și exprime și opinia în legătură cu aderarea României în Schengen.

Prins pe picior greșit, Mănăstire a fost destul de reținut în a-și expune o viziune clară asupra procesului de aderare a României în zona euro. Fostul jurnalist de la B1TV consideră că elita politică a fost mult prea ”exaltată” pe această temă destul de delicată, mai ales în ceea ce privește strategia de comunicare publică, adoptată de ambele partide din coaliția de guvernare, atât PNL cât și PSD. Silviu Mănăstire reamintește că politicienii celor două partide au acces la dosarul de aderare în Schengen.

Silviu Mănăstire: „România este ceas”

După o scurtă ezitare Mănăstire afirmă că România nu are niciun fel de probleme și întrunește toate condițiile necesare aderării: „Nu mă pronunț… Hai să fim mai ponderați, pe anumite comunicări publice am fost mai exaltați, nu sunt probleme, România este ceas. Timp de unsprezece ani, toate criteriile tehnice au venit, și reprezentanții ne-au verificat. A venit o comisie de douăzeci și ceva de persoane, au stat aproape două săptămâni, s-au dus au cerut ei fără ca să-i ducă cei de la MAI (Ministerul de Interne n.r.), într-un loc sau în altul, au cerut centrul pentru migranti, au mers pe frontiere, au spus că vor să meargă acolo, și după în altă parte, suntem crystal-clear”.

Moment în care Cristache intervine cu un mic rezumat al afirmațiilor lui Mănăstire pe tema aderării Schengen: ”Adică noi plătim pentru păcatele Bulgariei ?” Cristache subliniază și îi amintește  lui Mănăstire că vecinii noștri de la sud au ”scăpat” de MCV (Mecanismul de cooperare și verificare), un instrument de control impus de Comisia Europeană pe care executivul european încă îl menține în țara noastră.