Vocile afacerilor

EXCLUSIV! De ce nu se duc românii la dentist. Părerea celui mai urmărit medic pe rețelele sociale

Alexandra Mircea_cel mai urmărit medic român pe Social Media2
Foto: infofinanciar.ro

Dr. Alexandra Mircea a reușit ca în numai 2 ani să își construiască o comunitate impresionantă pe social media, de aproape 1 milion de urmăritori, devenind astfel cel mai urmărit medic român. Totodată, și-a fondat propria clinică unde cei care o descoperă pe social media se programează pentru a beneficia de servicii medicale, iar ecoul succesului ei în online se simte și în business: dr. Mircea își propune să fie în topul jucătorilor de pe piața serviciilor medicale dentare din țară.

Alexandra Mircea a ajuns la aproape 1 milion de urmăritori, dintre care peste 100,000 de abonați pe Youtube.  Însumate, videoclipurile postate pe Youtube au peste 145 de milioane de vizualizări, iar pe TikTok a depășit 350 de milioane…

”Sper ca acest prag să fie primul din multe altele. Este o dovadă că dă roade efortul meu de a prezenta proceduri medicale altfel, pe înțelesul tuturor, într-un mod amuzant și ușor de digerat. De la început, mi-am propus să mă apropii de utilizatori, să le ofer informație verificată, utilă despre ceea ce îi preocupă în mod real, să ajut ca teama lor de dentist să dispară. Să îi fac și să râdă, de ce nu? – un medic poate fi și jovial”, a declarat medicul pentru infofinanciar.ro

 Sfaturi pe rețelele se socializare

”Nu a fost ușor să ajung la acest cifre, nici pe Youtube, nici pe TikTok, unde am o comunitate de aproape 700,000 de urmăritori, sau pe Instagram și pe Facebook. În total, în acest moment, aproape un milion de oameni îmi urmăresc activitatea. Din primele luni de când am început să postez pe rețelele de Social Media, am înțeles câte întrebări și nelămuriri are lumea, câtă nevoie au oamenii de un medic care să le explice problemele și tratamentele stomatologice. Comunitatea este foarte unită și fidelă și știe că sunt aproape de ea, că îi ajut pe fiecare în parte oricând au nevoie, chiar dacă, poate, mă aflu la mii de kilometri distanță”, ne-a mai declarat Alexandra Mircea.

Dr. Alexandra Mircea_grafic_temeri

Dr. Alexandra Mircea_grafic_temeri

Medicul spune că această activitate este practic un full time job. La început, Alexandra Mircea filma, edita, și tot ea posta conținutul.

”Creșterea noastră în online a fost exponențială și m-am adaptat. Acum, am în spate o echipă întreagă care mă ajută să fac materiale de calitate, să răspund întrebărilor care mi se adresează, să fiu la curent cu noutățile și să pot avea răspunsuri complete pentru nelămuririle celor care mă urmăresc. Este un fel de serviciu public, dacă putem să îl numim așa, ofer gratuit informații, răspund întrebărilor, fie ele simple sau complicate, despre orice problemă, pentru că eu cred că toți oamenii au dreptul la informație și la un tratament adecvat, personalizat, fiind informați corect despre ce înseamnă el”, spune medicul stomatolog.

Sănătatea orală, mai la coadă

”Relația mea cu cei care mă urmăresc mi-a arătat că, din păcate, nu există o educație elementară legată de sănătatea orală, deși ar fi necesară chiar de la nivel preșcolar. Românii ajung la vârsta maturității fără să știe cum apar cariile, cum se tratează ele, ce înseamnă un implant dentar, ce fel de aparate dentare există sau, pur și simplu, cum se face un periaj corect, baza unei stări de sănătate orale bune”, atrage atenția dr. Mircea.

Dr. Alexandra Mircea_grafic_asteptari

Dr. Alexandra Mircea_grafic_asteptari

”Practic, educația în ceea ce privește îngrijirea dinților lipsește cu desăvârșire. Nu mi-am dat seama de gravitatea situației decât în momentul în care am început să dau online sfaturi și să răspund la întrebări. Lumea are nevoie de informație. Și atunci le-am pus-o la dispoziție. Mă refer la lucruri care pot părea banale:  cum să te speli pe dinți, ce faci atunci când ai o carie, până la intervenții complicate, probleme de mușcătură (ocluzie) sau operații de repoziționare a oaselor maxilare”, ne povestește medicul, care subliniază: ”Ce a contat foarte mult pentru comunitate este faptul că am răspuns tuturor întrebărilor pe care le-am primit. Și faptul că oamenii au primit ajutor și răspunsuri a contat foarte mult pentru a avea o comunitate fidelă. Am pacienți care vin în tratament din toată țara, ba chiar și din afara României – doar pentru că m-au găsit pe rețelele sociale și au prins încredere în mine, pentru că sunt deschisă și răspund nelămuririlor lor”.

Puterea socializării pe net

Dr Alexandra Mirca spune că mai mult de jumătate dintre pacienții care trec pragul clinicii ei au aflat de dânsa prin intermediul rețelelor de socializare, căutând informații despre tratamente stomatologice.

Eu am pacienți din toate colțurile Europei, ba chiar și din SUA. Motivul pentru care ei fac turism medical este că au aflat de mine pe Social Media sau le-au recomandat cunoștințe să apeleze la mine. Poate în trecut exista o oarecare neîncredere în medici, cauzată de multe ori de comunicare deficitară între medic și pacient, dar acest lucru se schimbă. Eu consider că relația mea cu pacienții începe din momentul în care ei caută informații, se programează, așteaptă să intre în cabinet și nu se încheie nici când pacientul a ieșit din clinică, pentru că poate mai are întrebări sau va reveni peste un timp. Așadar, țin enorm la comunicarea cu fiecare pacient, la fel de mult ca la calitatea actului medical. Și sper ca din ce în ce mai mulți români, dar și străini, să aibă încredere să se trateze în țară, iar medicii să rămână aici”, subiniază Alexandra Mircea.

”Am pus mereu accent pe calitate, nu pe cantitate, așa că îmi doresc și pe viitor să păstrăm acest obiectiv prioritar, prin tot ceea ce facem și prin serviciile pe care le oferim pacienților noștri. Pe măsură ce am completat echipa, a crescut gradul de ocupare al clinicii și aproximez că ne putem apropia curând de 95%  – păstrăm întotdeauna 5% disponibili pentru nevoile urgente ce pot apărea”, încheie medicul.