Esential

EXCLUSIV! Daniel Jinga la Podcastul EVZ Play: „Trebuie să îmbinăm educația cu actul cultural de înaltă ținută”

EVZPLAY
FOTO:EVZPLAY

Podcastul EVZ Play a găzduit o discuție cu un subiect mai puțin întâlnit în contextul actual. În ciuda faptului că prim-planul vremurilor este confiscat de subiecte precum inflația tot mai mare sau războiul din Ucraina, moderatorul podcastului Sorin Andreiana și invitatul său, Daniel Jinga și-au îndreptat atenția asupra nivelului de cultură al românilor analizat din perspectiva educației muzicale.

Daniel Jinga în momentul de față ocupă funcția de manager director general interimar al Operei Naționale București este Maestru de Cor, Dirijor principal al Filarmonicii Muntenia din Târgoviște și al Orchestrei Metropolitane București. S-a născut în Buzău pe 11 ianuarie 1978 și a început studiul viorii la vârsta de 5 ani la Școala Populară de Artă din Buzău. De asemenea, a făcut parte din Ansamblul folcloric Izvorașul” al Casei Pionierilor și Șoimilor Patriei din Buzău.

Daniel Jinga: ”Manelele sunt un gen muzical consumat de persoanele subeducate”

Talentul l-a moștenit de la bunicul său, un artist autohton din Buzău, care cânta la un soi de clarinet improvizat. Jinga a debutat la vârsta de cinci ani ca solist vocal al Ansamblului de cântece.

Cu o ureche muzicală fină, invitatul podcastului EVZ Play consideră manelele un gen muzical consumat de anumite categorii sociale, slab educate, fiind de altfel și principalul motiv pentru care manelele se bucură și de un succes uriaș. Jinga vede în acest gen muzical un etalon care reprezintă barometrul gradului de educație pe care îl are România în momentul de față.
„ Asta este, în primul rând, o muzică ce se adresează unor categorii sociale slab educate, sub educate și de aia are și mult succes, pentru că ea reprezintă barometrul gradului de educație pe care noi îl avem acum”, a declarat Daniel Jinga pentru EVZ Play.

Cum putem corecta carențele de cultură

Semnalul de alarmă pe care-l trage Jinga în materie de educație muzicală, constă în faptul că există riscul ca manelele să se transforme într-un viciu. „ Muzica (n.r. manele) îi poartă într-o lume a lor. Există muzici care te înalță și muzici ce răscolesc sentimente din interiorul tău.

Ei asta fac în momentul în care petrec. Așa cum se dezlănțuiau oamenii înainte, prin dans și la horă. E doar vorba despre cultură, de gradul în care reușim să percepem viața”, completează Jinga.

Dar se pare că există și un remediu pentru a cultiva gusturile consumatorilor de acest gen muzical, Maestrul de Cor, dirijorul Jinga este de părere că ”trebuie să îmbinăm educația prin cultură cu actul cultural de înaltă ținută.

Ar trebui gândite spectacole pentru copiii, ar trebui făcut program de muzică în școli, ca această materie să formeze oamenii mai mult decât să informeze. Îi chinuim pe copii cu solfegii, cu tot soiul de date, în loc să-i ducem la spectacole, să îi facem să se îndrăgostească de acest fenomen” a explicat Daniel Jinga.