Esential

EXCLUSIV! Cristian Terheș, podcast-ul EVZ-Play: „Energia se vinde pe piața la prețul cel mai scump”

Terheș Sursa foto Podcast EVZ Play
Sursa foto: Podcast EVZ Play

Europarlamentarul Cristian Terheș a fost prezent în podcast-ul EVZ-Play. Acesta a abordat mai multe subiecte, printre care se numără creșterea prețului la energie, situația care afectează întreaga populație a României, dar și despre resursele interne ale țării noastre și independența energetică.

În urma cu doar o zi, Terheș a făcut o postare pe Facebook despre majorarea prețului la energie. Acesta a transmis în podcast-ul EVZ-Play că a fost „exasperat de toate părerile de la televizor”.

„Nu e din cauza războiului din Ucraina. Creșterea prețurilor a început de anul trecut. În primul rând e important de înțeles care este și realizarea prețurilor. În cazul energiei, indiferent de câți jucători ar fi pe piața și oricât de ieftin, energia se vinde pe piața la prețul cel mai scump. Noi avem în România o gamă variată de surse de energie: de la hidro care e cea mai ieftină, la electro, la nucleară”, a spus acesta.

De asemenea, jurnalistul, Dan Andronic a susținut aceeași idee spunând faptul că „Această criză nu are legătură cu războiul , prin liberalizare toată producția s0a dus oe burs și a apărut specula”.

Românii au în vedere construirea unui mix energetic.

„Acela de a avea în cadrul aceleiași firma surse multiple de energie.  Certificatele de carbon sunt o altă inginerie financiară. În cazul hidroelectrica, ei trebuie doar să deschidă robinetele ca să dea drumul la apă pentru curent”, a continuat el.

Energia verde în România

Europarlamentarul a făcut câteva precizări și referitoare la energia verde.

„Firmele care produc energie verde fac o economie uriașă pe spatele statelor membre”, a spus Terheș.

„România a ajuns într-un fel de struto-camila, care am preluat niște practici din Vest, dar nu am avut aparatele necesare. De 30 de ani, vine toată această propagandă verde care să își spună cât  e de poluantă energia pe cărbune. În ultimii ani, s-au produs, mai multe tehnologii care ajută la reducerea toxicității, însă nu s-au implementat în România. ONG-urile blochează orice investiție în domeniul energetic. Nu avem mecanisme care să oprească speculă”, a susținut acesta.

Independența energetică

Resursele interne și independența energetică reprezintă un aspect important, care a fost atins de către Cristian Terheș, alesul de la Parlamentul European.

„Este nevoie de o intervenție în care sa vină statul. Soluția este în momentul în care iese curentul pe poarta de producție la un preț minimal, nu cum este acum. Este greu de spus care sistem energetic este cel de urmat. China are o economie descentralizată atunci când vine vorba de energie. La Bruxelles sunt 2 obiective pe care toată democrația le are: profit și control. Firmele ajung să ia foarte mulți bani, sunt câțiva ai căror buzunare se umple de bani, și sunt oameni care suferă, la fel cum au făcut și cu vaccinurile, cu energia verde și agricultura. Singurul lucru care îi interesează sunt beneficiile proprii și controlul populației. Dacă e piața liberă, prețul trebuie să coboare, însă nu se întâmplă asta”, a transmis acesta.