Esential

EXCLUSIV! Corina Crețu despre proiectul spitalelor regionale din România

EXCLUSIV! Corina Crețu despre proiectul spitalelor regionale din România
sursa foto evzplay

România de 15 ani se chinuie să ridice 3 spitale regionale din fonduri europene. Situația tristă în care ne aflăm a fost prezentată în cadrul podcastului EVZ Play de Corina Crețu, fost comisar european.

„Pe lângă spitale regionale propuse cu 15 ani în urmă, mai sunt încă 3 spitale pe care le-a anunțat președintele României, la Focșani, Brașov și Sibiu cu termen de contractare anul 2023 și termen de realizare 2027. Este destul de grav, pentru că noi nu nu am reușit sa facem 3 spitale regionale în 15 ani. Eu am semnat împreună cu domnul Ponta aceste spitale regionale în Programul Regional Privat din 2015, iar în 2017 văzând că nu se întâmplă nimic am venit aici, în București și împreuna cu Banca Mondială am vorbit sa facem ceva, s-a stabilit că se vor face studiile de fezabilitate cu Banca Europeană de Investiții care s-au făcut într-un an, nu existau amplasamentele. Cioloș nu dădea aprobarea la Craiova. La Iași se bloca pentru ca se băteau două comune între ele și uite așa acest proiect a fost pe așteptare mult timp, degeaba” a declarat Corina Crețu în cadrul podcastului EVZ Play.

200 de miniștri din 2015

Problema în Guvernul din România, după cum susține Corina Crețu, este că „capacitatea administrativă în România este extrem de slabă, s-au schimbat prea multe Guverne, sunt peste 200 de miniștri care s-au schimbat din 2015 până în prezent, ceea ce nu s-a mai întamplat in nicio țară, 10 miniștri ai sănătății și vreo 9 ai transportului”

România nu se implică deloc pentru a dezvolta ceva în țară, este o concluzie foarte tristă care reiese din povestea pe care fostul comisar european o prezintă. Este vorba despre Valea Jiului, o regiune săracă pentru care nu se face nimic.

 „Au venit pe masa mea proiectele pilot regionale pentru regiunile carbonifere în tranziție pe care eu trebuia sa le semnez, toate erau din alte țări, nu am vrut sa semnez citind ce primeam. Așa, am ținut Comisia Europeană pe loc 6 luni de zile pentru Valea Jiului care este o regiune extrem de săracă, după șase luni au trimis hârtia, o simpla hârtie prin care au scris ca România își dorește sa facă parte din regiunea pilot, așa am reușit sa fac acea întalnire de la Petroșani” susține Corina Crețu. 

„Miniștri trebuia să aibă curajul să spună ceva, a fost un servilism la maximum pe care eu nu-l înțeleg, tu ca Ministru al Cercetării, sa ai la masa Miniștri din Suedia, Italia care dădeau bani pentru Măgurele, comisia Europeană la fel. Iar Ministrul Cercetării al României a spus că el nu poate să ia nicio decizie până nu merge acasă să se consulte. Acest proiect inovator putea fi distrus, unde 300 de milioane au fost pierduți”