Info

Mai mulți copii în România. Guvernul acordă 15.000 de lei pentru fertilizarea in vitro

observatornews.ro
FOTO: observatornews.ro

Pe fondul unei statistici care relevă faptul că o cincime din cupluri sunt infertile, fostul edil al Capitalei și actualul ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a venit cu soluție  prin care să reducă gradul de infertilitate. Prin urmare, Guvernul își propune să aloce 15.000 de lei pentru fertilizarea in vitro.

În cadrul ședinței de miercuri, Executivul va vota un program care propune o îmbunătățire a procentajului natalității. Femeile care doresc să aibă copii, dar din motive medicale, nu o pot face, vor primi suma de 15.000 de lei pentru a apela la procedurile de fertilizare in vitro.

Sociologi renumiți au lansat un apel către autorități, încă de acum doi-trei ani, prin care își exprimau îngrijorarea în legătură cu declinul populației. Din păcate, numărul noilor născuți în loc să fie conservat,acesta înregistrează valori negative.

Cu aceste date, Nicolae Ciucă a deschis ședința de Guvern de miercuri cu un discurs în care susținea faptul că în România pe fondul declinului natalității, Executivul își propune să ajute cuplurile sau femeile care își doresc copii.

Nicolae Ciucă: „Am putut să constatăm cu toţii intrarea într-un declin al natalităţii”

Astfel, Guvernul României a pus bazele a două programe de sprijin pentru creșterea natalității, și anume „Family Start” și „Student Invest”. Ciucă și-a deschis alocuțiunea din cadrul ședinței, afirmând următoarele:

„Un subiect important pentru agenda de astăzi a şedinţei este aprobarea programului social de susţinere a cuplurilor şi persoanelor singure pentru creşterea natalităţii. Practic, astăzi completăm setul de politici guvernamentale pentru susţinerea familiilor tinere cu un program destinat creşterii natalităţii. Este o problemă, am putut să constatăm cu toţii intrarea într-un declin al natalităţii, aşa cum arată cifrele de la finele anului trecut. Nici anul acesta nu putem spune că avem progres. Prin programul de guvernare ne-am asumat să dezvoltăm politici care să ducă la creşterea natalităţii şi în acest sens au fost asumate o serie de programe „Family Start” şi „Student Invest”. Ele urmează să fie finanţate.”

Gabriela Firea: „În România, anul trecut s-au născut cei mai puţini copii”

Fostului edil al Capitalei, Gabriela Firea a ținut să făcă anumite precizări:

„Aceste proiecte încearcă, prin efort guvernamental, să stopeze declinul demografic. Din păcate, în România anul trecut s-au născut cei mai puţini copii – 180.000, iar anul acesta cu 20% mai puţin, până acum. Înregistrăm o înrăutăţire a situaţiei. (…) Sunt cauze multiple. De multe ori, situaţia financiară îi împiedică să decidă să aibă copii. În ultimii ani, există şi o altă mare problemă legată de domeniul sănătăţii şi anume infertilitatea. Unul din cinci cupluri din România este infertil. Femeile care suferă de această afecţiune, infertilitatea, sunt în imposibilitatea de a-şi plăti aceste tratamente, care sunt destul de costisitoare. Proiectul de astăzi vine ţintit aici şi anume un sprijin de 15.000 lei pentru acoperirea întregii proceduri de fertilizare in vitro pentru cuplurile sau femeile singure care vor să apeleze la acest tratament. Sper ca până la sfârşitul anului să avem primele beneficiare”, conform agerpres.ro