Esential

EXCLUSIV” Cătălin Micu, Ministerul Educației: „Mulți dintre elevii și studenții din România se orientează către partea teoretică”

Cătălin Micu Sursă foto Infofinanciar.ro
Sursă foto: Infofinanciar.ro

Astăzi are loc Forumul Top Angajatori organizat de către Revista Capital cu ocazia suplimentului din luna septembrie Top 100 Angajatori din România. În cadrul forumului sunt abordate cele mai importante teme, aspecte și probleme cu care se confruntă piața forței de muncă din România.

În cadrul primului panel, care se referă la criza forței de muncă din România, Cătălin Micu, subsecretar de stat la Ministerul Educației, a declarat că toată regiunea se confruntă cu o criză a resursei umane în sistemul educațional și a dat exemplul Poloniei, care a pierdut peste 70.000 de educatori și profesori în ultimii ani.

Educația este esențială pentru economie, este important ca schimbările din educație să țină pasul, mai ales într-o societate globalizată. În sistemul de educație ca și în orice alt domeniu, ne confruntăm cu un deficit de personal. Acesta apare și la noi în țară și în Europa de Est. De exemplu, în Polonia din peste 200.000 de învățători, numărul a scăzut la aproximativ 135.000.” – Cătălin Micu, subsecretar de stat la Ministerul Educației.

Întrebat de către moderatorul Robert Turcescu dacă consideră că sistemul de învățământ din România îi pregătește pe tineri pentru piața actuală a muncii, oficialul de la Ministerul Educației a declarat că țara noastră face reforme în acest sens, dar o mare parte dintre ei aleg să se dezvolte mai mult pe partea teoretică.

Studenții români aleg doar partea teoretică?

„Românii au plecat și ei din țară în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite. Încercăm prin reforma pe care o facem să punem bazele unui sistem de învățământ mai bun, fără educație nu putem face față unei piețe a muncii dinamice. Din păcate în ultimii ani foarte mulți dintre elevi sau studenți s-au orientat către partea teoretică, poate e  și vina familiilor. Nu toți suntem înclinați și putem lucra în domenii în care să excelăm pe partea teoretică. România are nevoie de oameni pregătiți pe partea practică.” – Cătălin Micu.

În discuție a intervenit și Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică (INS), care a dat exemplul unui sistem educațional care îmbină foarte bine partea practică cu partea teoretică creat de către Spiru Haret și care funcționează foarte bine și astăzi în Elveția.

Rugat de către Robert Turcescu să identifice cele mai mari probleme ale sistemului educațional din România, reprezentantul Ministerului Educației a identificat trei mari probleme: curricula, infrastructura și nu în ultimul rând resursa umană, însă a precizat că legile educației naționale care au fost până acum puțin timp în dezbatere publică sunt menite pentru a oferi soluții acestor probleme.

„Ne bazăm pe un sistem de burse foarte atractiv care a început să funcționeze, finanțarea cheltuielilor de învățământ sa fie de cel putin 15% din totalul bugetului consolidat, salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu brut, va fi funcțional învățământul de tip dual, autoritățile locale vor putea înființa consorții în acest sens. Toate acestea se regasesc in proiectul legii educației.” – Cătălin Micu.

La forum participă și iau cuvântul reprezentanți ai unora dintre cele mai mari companii din țară, experți în domeniu, reprezentanți ai instituțiilor statului, ai asociațiilor, patronatelor și blocurilor sindicale din țara noastră.

În numărul 1346 al Revistei Capital care poate fi achiziționată începând cu data de 23 septembrie de pe Agoramag.ro și de la toate centrele de difuzare a presei găsiți cele mai importante 100 de companii din punct de vedere al brandului de angajator din domenii precum: retail, energie, bănci și asigurări, industrie, producție de bunuri de larg consum, agricultură și industria alimentară, construcții, it și telecomunicații, transporturi și logistică și industria farmaceutică și sănătate.

În acest număr vei descoperi, de asemenea și cum își formează România resursa umană din IT, o analiză de politică externă pentru „bătălia” pentru Africa, o analiză despre fondurile europene din PNRR, un reportaj despre teritoriul pe care țara noastră l-a avut în Albania și l-a pierdut și multe alte materiale interesante.