Infofinanciar > Vocile afacerilor > Excelență în cinematografie. Dumitru Budrala, Astra Film Festival: „De la un nivel încolo, e necesar un parteneriat cu statul, cu administrația”
Vocile afacerilor

Excelență în cinematografie. Dumitru Budrala, Astra Film Festival: „De la un nivel încolo, e necesar un parteneriat cu statul, cu administrația”

Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival Sursa foto Arhiva personala
Sursa foto Arhiva personala

Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival, a fost nominalizat în cadrul Topului Capital 100 de Manageri din România, la categoria Culturală.

Acesta a reușit să adune de trei decenii filme după mai multe continente. În cadrul acestui Top realizat de revista Capital sunt 100 cei mai importanți manageri din România.

Astra Film Festival, succes imens 

Dumitru Budrala a declarat pentru revista Capital faptul că anul 2022 a fost un an reușit, datorită succesului pe care l-a avut în toamnă festivalul de film, acesta fiind un eveniment cultural de referință. Tot anul trecut, a fost reluat și Astra Film Junior, program de educație prin film documentar.

„Am reluat Astra Film Junior, programul nostru de educație prin film documentar, proiecțiile în Dom, am dus filmul documentar în mall, am adus pe marele ecran documentare de investigație făcute de jurnaliști curajoși, am umplut cocheta sală Thalia cu spectatori mulțumiți de calitatea filmelor și a discuțiilor de după și am umplut străzile și cafenelele Sibiului cu acea atmosferă unică, de festival de calitate”, conform lui Dumitru Budrala.

Astra Film Festival este cel mai mare proiect în sine, fără îndoială, acesta devenind chiar un punct de referință extrem de important în domeniul cultural.

„Sibiul se mândrește cu festivalul nostru, când se vorbește frumos despre Astra Film Festival la Londra, New York, Paris, Kiev, Sofia, Belgrad, când mii de autori de pe toate continentele își trimit filmele la noi și sunt atâția oameni care își iau concediu ca să vină la Sibiu în vreme de festival”, a declarat acesta pentru Capital.

Pentru anul 2023, sunt vizate extrem de multe proiecte, printre care „Proiectul de țară”, a cărui organizare va fi la cote maxime, „așa cum nu s-a mai văzut”, numeroase momente pentru toamna următoare, „când vom aduce tot ce am făcut mai bun timp de 30 de ani”, conform lui Dumitru Budrala. De asemenea, acesta speră să lanseze și un film de suflet la care lucrează de multă vreme, dintotdeauna.

Festivalul de film, o prioritate pentru administrațiile locale 

El mai adaugă că pentru administrațiile locale și centrale, un eveniment cultural major ar trebui să reprezinte o prioritate, mai ales că în România nu există multe astfel de evenimente. Succesul unui asemenea eveniment va fi al întregii comunități, astfel „trebuie văzut ca o investiție în educația oamenilor, în coeziunea comunității, mândria de a-i aparține și de a te manifesta împreună cu semenii tăi”.

„Iar a fi o prioritate înseamnă a facilita elementele de infrastructură necesare și a furniza fonduri; mai importantă chiar decât mărimea lor, mi se pare predictibilitatea acestor fonduri. Să știi, tu, organizatorul, cu cel puțin un an înainte, pe ce buget te poți baza, astfel încât să îți poți face planul, să contractezi invitați, aparatură etc. Bineînțeles că nu se așteaptă nimeni să facă un festival de film bazat doar pe bani veniți de la stat. Dar, de la un nivel încolo, e necesar un parteneriat cu statul, cu administrația”, a transmis Dumitru Budrala pentru Topul Capital „Excelență în Management”.

În ceea ce privește schimbările ce vor apărea în următorii ani, inteligența artificială va avea ceva de spus, fără îndoială. Dumitru Budrala se arată încrezător în faptul că oamenii vor fi destul de inteligenți natural, astfel încât să găsească în aceasta cel mai bun prieten.