Infofinanciar > Lumea la zi > Evgheni Prigojin a fost doar începutul. După Wagner, alți mercenari se revoltă
Lumea la zi

Evgheni Prigojin a fost doar începutul. După Wagner, alți mercenari se revoltă

Evgheni Prigojin Putin bloomberg.com
Credit imagine: bloomberg.com

Moartea lui Evgheni Prigojin nu a însemnat și moartea revoltelor în rândul mercenarilor.

La sfârșitul lunii august, Ucraina a declarat că a reușit în sfârșit să străpungă prima linie de apărare a Rusiei după ce a recucerit micul sat Robotyne din sudul Ucrainei. Acest avans cheie a coincis cu amenințarea unui grup de mercenari ruși de a înceta să mai lupte în numele Rusiei. Ar putea fi un semn al unui sentiment anti-Kremlin mai puternic în rândul celor care luptă pentru Moscova.

„Robotyne a fost eliberat”, a anunțat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, la 28 august.

Deși micul sat, care avea o populație de mai puțin de 500 de persoane înainte de război, nu are multă importanță în sine, are alt rol. Acesta se află de-a lungul unui drum strategic care duce la Tokmak, un nod rutier și feroviar ocupat de Rusia. De acolo, un alt drum duce la orașul-cheie Melitopol. Înainte de anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, Melitopol era cunoscut de ucraineni ca fiind „poarta de intrare” în peninsulă. Victoria de săptămâna trecută a fost, prin urmare, un avans important pentru Ucraina.

Adevărata contraofensivă: amenințarea mercenarilor

Cu doar câteva zile mai devreme, însă, luptătorii din Rusich, un mic grup paramilitar neonazist rusesc staționat pe linia frontului de la Robotyne, amenințaseră că vor depune armele. Această mișcare ar fi putut contribui la pierderea usturătoare a Rusiei acolo.

Motivul oficial al amenințării de a depune armele? Faptul că unul dintre comandanții de top ai grupului și unul dintre membrii fondatori, Yan Petrovsky, a fost reținut în Finlanda și risca să fie extrădat în Ucraina. Iar guvernul rus nu făcea mare lucru în această privință.

Petrovsky, cu dublă cetățenie, rusă și norvegiană, a cofondat Rusich în 2014 pentru a participa la ocuparea rusă a Donbasului. Se crede că a fost contractor pentru Grupul Wagner la un moment dat. El se confruntă cu diverse acuzații legate de terorism în Ucraina și riscă să fie condamnat la o pedeapsă între 15 și 20 de ani de închisoare dacă va fi extrădat.

Într-o serie de mesaje captate de pe ecran de către proiectul de cercetare Antifascist Europe, membrii Rusich și-au exprimat frustrarea față de tratamentul pe care îl primesc din partea autorităților ruse.

„Dacă țara nu-și poate proteja cetățenii, de ce ar trebui ca cetățenii să protejeze țara?” a întrebat unul dintre ei.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), grupul părea într-adevăr să opereze în apropiere de Robotyne. Aceasta este „o zonă critică a liniei frontului”.

La scurt timp după ce ISW a publicat analiza sa, Robotyne a căzut în mâinile Ucrainei.

Ce se știe de pe frontul Robotyne?

Nu a existat nicio confirmare oficială că luptătorii grupului au încetat să mai lupte.

Potrivit lui Jeff Hawn, membru nerezident al think-tank-ului New Lines Institute din Washington DC și expert în chestiuni militare rusești, ar fi fost un scenariu credibil.

„Există o posibilitate foarte mare” ca mercenarii să fi depus armele. Asta ar fi contribuit probabil la căderea lui Robotyne, a spus el. Rusia are atât de puțini luptători încât nu poate înlocui unitățile care renunță, a spus el.

Hawn a spus că motivul unei revolte ar avea probabil mai puțin de-a face cu reținerea liderului grupului decât cu o pierdere de motivație în rândul luptătorilor mercenari ruși în general. Trebuie luată în calcul și incapacitatea tot mai mare a Moscovei de a-i ține sub control.

„Acești indivizi caută probabil doar o scuză pentru a ieși”, a spus el. „Își dau seama că Ucraina nu se va rupe și nu va renunța”.

Evgheni Prigojin a schimbat regulile jocului

Situația grupurilor paramilitare a fost complicată și mai mult de tentativa de revoltă a lui Wagner din iunie și de moartea liderului grupului de mercenari, Evgheni Prigojin, la sfârșitul lunii trecute.

Sub conducerea lui Prigojin, a explicat Hawn, Wagner a servit mult timp ca instrument de organizare pentru alte grupuri de miliție rusești care operează în Ucraina. Prigojin a stabilit, de asemenea, o cultură a plății bine plătite a mercenarilor săi, și în dolari – o cultură care s-a răspândit la celelalte miliții care luptă în Ucraina.

„Chiar dacă avea reputația de a fi un tip dur, un bătăuș, Prigojin era cunoscut pentru că avea grijă de oamenii săi, plătindu-i mai mult și în valută.”

Totuși, în urma revoltei ratate a grupului – și a încercărilor ulterioare ale Moscovei de a încerca să dizolve grupul – condițiile de lucru pentru „colectivul de miliție” al lui Prigojin din Ucraina s-au înrăutățit.

„Probabil că acum sunt plătiți în ruble – dacă sunt plătiți deloc”, a spus Hawn.

„De asemenea, probabil că nu sunt aprovizionați, deoarece grupurile de miliție se află la capătul cel mai de jos al totemului atunci când vine vorba de logistica rusă, care este deja complet suprasolicitată”.

Înainte de moartea sa, Prigojin se plângea de mult timp că armata rusă nu le furniza mercenarilor săi suficientă muniție, amenințând chiar că-și va retrage trupele de pe linia frontului în orașul Bakhmut, unde s-a luptat din greu.

Îi va lua cineva locul lui Evgheni Prigojin?

Moartea lui Prigojin a distrus, de asemenea, o întreagă structură de putere din umbră. Ea era construită atât pe relații, cât și pe capacitatea de a comanda „huliganii și criminalii” care luptau ca mercenari.

„Nu există nimeni ca Prigojin” , a declarat Hawn. Numai cineva ca el ar fi putut provoca direct Guvernul. Cu liderul Wagner ieșit acum din peisaj, a spus el, va deveni și mai greu pentru Moscova. Există câteva zeci sau mai multe grupări de miliție aflate încă în Ucraina.

Chiar mai rău pentru Moscova, a spus Hawn, ar fi dacă acestea ar fi dispuse să schimbe tabăra.

„Nu m-ar surprinde dacă unii dintre acești indivizi s-ar pocăi și s-ar alătura brusc Legiunii Ruse Libere”. Să nu uităm, „mai ales dacă sunt plătiți în dolari”, a spus el. Legiunea Rusă Liberă e un grup de luptători ruși pro-Kyiv. Acesta a afirmat că a organizat mai multe atacuri în regiunea rusă Belgorod în ultimele luni.

„Cred că incidentul de la Robotyne este semnificativ și că este un semn al altor lucruri care vor urma”.

Acest reportaj și text de opinie a fost publicat de France24.Com.