Infofinanciar > Lumea la zi > Detalii de pe front! Rusia afirmă că a „rezolvat” atacurile ucrainene pe podul din Crimeea
Lumea la zi

Detalii de pe front! Rusia afirmă că a „rezolvat” atacurile ucrainene pe podul din Crimeea

Explozie Pod Crimeea Sursă foto Telegram Casa Jurnalistului
Sursă foto Telegram Casa Jurnalistului

Forțele ucrainene au vizat sâmbătă Podul Crimeii și o serie de alte obiective nespecificate din peninsula Crimeea, într-o avalanșă de atacuri cu rachete și drone, dar nu s-au înregistrat victime sau pagube, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Ministerul de Externe al Rusiei a promis represalii pentru ceea ce a numit un „atac terorist” asupra podului din Crimeea, pe care Moscova l-a anexat cu forța de la Ucraina în 2014.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a încercat fără succes să lovească podul de peste strâmtoarea Kerch cu rachete S-200, forțând închiderea temporară a acestuia pentru trafic. Un nou atac sâmbătă după-amiază a închis din nou podul. Podul de 19 km, care leagă Crimeea, anexată de Rusia, de Rusia, a fost atacat în mod repetat de forțele ucrainene de când Moscova a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei la 24 februarie 2022.

„Racheta ucraineană a fost detectată în timp util și a fost interceptată în aer de sistemele de apărare aeriană rusești. Nu au fost raportate pagube sau victime”, a precizat Ministerul Apărării.

Într-o declarație postată anterior pe aplicația de mesagerie Telegram, guvernatorul Crimeii, instalat de Rusia, Serghei Aksionov, a declarat că două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană în apropierea podului. El a mai spus că podul nu a fost avariat. Ulterior, Aksyonov a raportat un al treilea atac cu rachete eșuat asupra podului.

„Mulțumesc forțelor noastre de apărare aeriană pentru un nivel ridicat de profesionalism și vigilență”, a scris el pe Telegram.

Imaginile care au circulat sâmbătă pe rețelele de socializare rusești păreau să arate podul învăluit în fum. Reuters nu a putut verifica imaginile.

Acțiuni barbare

Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru astfel de atacuri, dar a declarat că distrugerea infrastructurii militare a Rusiei este crucială pentru contraofensiva sa. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a condamnat ultimele atacuri asupra podului, spunând că acestea reprezintă un pericol pentru viețile nevinovate și pentru infrastructura civilă.

„Nu poate exista nicio justificare pentru astfel de acțiuni barbare și ele nu vor rămâne fără răspuns”, a scris ea pe Telegram.

Separat, forțele rusești au distrus 20 de drone ucrainene lansate în Peninsula Crimeea în cursul zilei de sâmbătă, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Nu au existat victime și nici pagube în urma atacurilor cu drone, a precizat ministerul pe Telegram. Acesta a precizat că 14 drone au fost distruse de sistemele de apărare aeriană și șase au fost suprimate de războiul electronic.

Reuters nu a putut verifica în mod independent raportul. Nu a fost clar ce a fost vizat în aceste atacuri raportate.

Atacurile cu drone asupra teritoriilor controlate de Rusia în Ucraina și în interiorul Rusiei au crescut de când o dronă a fost distrusă deasupra Kremlinului la începutul lunii mai.

Podul Crimeii a fost grav avariat în octombrie anul trecut, în urma unei explozii puternice despre care oficialii ruși au declarat că a fost cauzată de un camion care a explodat în timp ce traversa podul, ucigând trei persoane.

Agenția ucraineană de informații interne SBU a revendicat ulterior responsabilitatea pentru operațiunea de sabotaj.

Podul, care este singura legătură directă între rețeaua de transport a Rusiei și peninsulă, a fost un proiect emblematic pentru președintele rus Vladimir Putin, care l-a deschis pentru traficul rutier cu mare fanfară, conducând un camion pe el în 2018.