Infofinanciar > Lumea la zi > „Mişcă-te, Europa!” Trump spune că nu trebuie să aștepte implicare doar din partea SUA
Lumea la zi

„Mişcă-te, Europa!” Trump spune că nu trebuie să aștepte implicare doar din partea SUA

Donald Trump (sursă foto: NewsWeek)
sursă foto: arhiva companiei

Donald Trump, fostul lider american, a transmis un mesaj important la adresa Uniunii Europene (UE). Pe pagina sa de socializare, TruthSocial, candidatul la Casa Albă a specificat faptul că administrațiile din cadrul blocului comunitar ar trebui să se „miște” mai bine. Donald Trump face referire de această dată la ajutorul acodat Ucrainei.

„Cum se face că Statele Unite au angajat peste 100 de miliarde de dolari în războiul din Ucraina, mai mult decât Europa. Asta în timp ce ne desparte un ocean!”, a scris fostul președinte din Statele Unite pe reţeaua TruthSocial. De la inițierea conflictului militar și până în prezent, Washingtonul a fost principalul sponsor al Kievului în materie de fonduri financiare și armament.

Trump vrea mai multă implicare din partea UE

Iar la momentul de față, Congresul amercan este în stagiul de examinare un nou pachet de 61 de miliarde de dolari. Banii ar trebuie să fie destinați din nou Ucrainei. Însă este un proiect de finanțare destul de contestat de aleşii republicani. Mrdia americană scrie că cei mai apropiaţi de Donald Trump se împotrivesc cel mai mult acestui proiect.

De-a lungul timpului, Donald Trump nu s-a împotrivit acestui ajutor acordat Ucrainei în mod direct. Dar în ultima perioadă, Statele Unite ar trebui, conform fostului lider de la Casa Albă, să „înceteze să mai dea bani fără să spere ca ei să fie rambursaţi”, declara Donal Trump anterior. „De ce Europa nu dă mai mulţi bani pentru a ajuta Ucraina?”, a scris apoi joi, 18 aprilie, republicanul Trump într-o postare pe reţeaua sa de socializare.

După aceea, a ținut mai apoi să specifice că are următorul îndemn pentru autoritățile europene. Donald Trump, cu majuscule: „Mişcă-te, Europa!”.

„Mişcă-te, Europa!”

Donald Trump a și luat unele măsuri în acest sens cu ceva vreme în urmă. A ținut să discute această problematică cu preşedintele polonez Andrzej Duda. De asemenea, a purtat discuții și cu ministrul britanic de externe David Cameron. Acesta doin urmă a efectuat o vizită oficială în SUA în ultimele zile.

Miliardarul republican, fost lider la Casa Albă, a creat deja panică pe continentul european în luna februarie a acestui an. Atunci, Donald Trump, a ameninţat că nu va mai garanta protecţia ţărilor NATO împotriva Rusiei. Va continua să facă acest lucru doar dacă acestea îşi plătesc partea de contribuție. Potrivit institutului german de cercetare Kiel, totalul ajutorului european pentru Ucraina depăşeşte ajutorul american în sumele angajate, scrie G4Media.