Infofinanciar > Lumea la zi > Europa, încotro? Aleksadr Lukașenko: „ Nimeni nu poate spune că al III-lea Război Mondial nu va izbucni”
Lumea la zi

Europa, încotro? Aleksadr Lukașenko: „ Nimeni nu poate spune că al III-lea Război Mondial nu va izbucni”

europafm.ro
FOTO: europafm.ro

Aleksandr Lukașenko, susține că omenirea s-ar afla tot mai aproape de un al treilea război mondial, în timp ce statele baltice pun presiune pe Europa pentru a înființa un tribunal special pentru judecarea celor care se fac vinovați de crime de război în războiul din Ucraina.

„Totul trebuie prevăzut și trebuie să ne temem de tot. Astăzi, nimeni nu poate spune că al III-lea Război Mondial nu va izbucni, suntem mai aproape ca niciodată de el. Dar nu cred că va exista, pentru că pericolul este ca al III-lea Război Mondial să ducă la distrugerea tuturor. Ei bine, cine vrea să moară astăzi?” așa a sunat declarația liderului de la Minsk preluată de ziarul de casă al Rusiei, Sputnik.

Acțiunile Uniunii Europene rămân la stadiul declarativ

În aceste condiții Uniunea Europeană a inclus pe agenda publică doua teme importante prin care trebuie să decidă asupra poziției pe care o va lua în fața sprijinului acordat de Iran agresiunii ruse împotriva Kievului, totodată demarează discuțiile privind înființarea unei instanțe speciale de judecată pentru condamnarea crimelor împotriva umanității comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei.

Sute de cadavre au fost descoperite de armata lui Zelenski după ce au reușit să recucerească de sub stăpânirea Moscovei orașul Izium. Propunerea privind înființarea tribunalului special a fost făcută la unison de liderii statelor baltice împreună cu Cehia. Kaja Kallas, premierul Estoniei a declarat astăzi, în cadrul summitului Consiliului European că „ ar trebui în egală măsură, să înceapă să discute despre înființarea unui tribunal special pentru crimele comise de Moscova în Ucraina”.

Suntem în favoarea sancțiunilor împotriva Iranului, deoarece acesta participă și la război. O vom discuta astăzi și vom discuta și despre China și posibilele scenarii legate de aceasta”, a conchis Kallas în cadrul reuniunii amintite anterior, redată de mediafax.ro.

Retrospectiva unei săptămâni plină de conflicte

În cursul zilei de Duminică, miniștrii de externe ai Estoniei, Letoniei, și Lituaniei au semnat o rezoluție comună prin care reiau una din dorințele lui Zelenski de a înființa un tribunal special menit să judece crimele de agresiune ale lui Putin împotriva Ucrainei.

În altă ordine de idei, se pare că Uniunea Europeană este tot mai scindată în detrimentul coeziunii și unității pe care o promovează Bruxelles-ul. Statele europene eșuează să cadă de comun acord în chestiuni ce țin de plafonarea prețului la energie, sancțiunile împotriva Rusiei sau sprijinirea efortului de război.

Sfârșitul de săptămână îi găsește pe oficiali cu mai multe probleme care au fost amânate, Germania nu este de acord cu achiziția comună de gaze, Ungaria lui Orban condamnă măsurile restrictive luate de Europa împotriva lui Putin.

În timp ce America și Japonia au anunțat un exercițiu militar de mare anvergură în strâmtoarea Taiwan. După ce, anterior a efectuat o acțiune de simulare împreună cu Coreea de Sud, după ce liderul de la Phenian a testa o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune, potrivit mediafax.ro