Infofinanciar > Lumea la zi > Europa are un nou furnizor de gaze la nivelul întregului continent. Equinor preia rolul Gazprom
Lumea la zi

Europa are un nou furnizor de gaze la nivelul întregului continent. Equinor preia rolul Gazprom

Stație de foraj
Sursa foto: Arhiva companiei

Aprovizionarea cu gaze a Europei a ajuns la mâna unei singure companii, din nou. Un gigant norvegian de petrol a preluat rolul companiei Gazprom PJSC din Rusia.

În prezent, Norvegia aprovizionează 30% din gazul blocului. Compania rusească furniza 35% din totalul gazelor din Europa, înainte de războiul contra Ucrainei.

Din cele peste 109 miliarde de metri cubi de gaze naturale exportate de către Norvegia anul trecut, aproximativ două treimi au fost distribuite și vândute de Equinor.

Au existat și dubii la nivel european în ceea ce privește furnizarea gazelor de compania norvegiană. Liderii europeni și-au pus întrebarea dacă nu își pun în pericol țările din nou, bazându-se pe un singur furnizor.

Noul rol al Norvegiei ca furnizor de gaze către Europa a adus cu sine multe beneficii. Exporturile de gaze au atins un nivel record de 130 de miliarde de dolari, în anul 2022, potrivit Mediaflux.ro