Info

Este o vreme bună de investit în criptomonede? Cum a evoluat valoarea bitcoin în 2022

Bitcoin, Sursă foto: unsplash.com
Bitcoin, Sursă foto: unsplash.com

La  începutul anului 2022 valoarea Bitcoin era  de aproape două ori mai mare decât în ianuarie 2021, iar criptomonedele au explodat în interesul și curiozitatea publicului larg. Dar înainte ca prima lună a anului 2022 să se încheie, bitcoin pierduse aproape toate câștigurile din anul precedent, coborând în ianuarie în intervalul de 33.000 de dolari.

Pe măsură ce valoarea bitcoin a crescut în 2021, „O mulțime de oameni au cumpărat criptomonede pentru prima dată în acest an”, spune Brittney Castro, un planificator financiar certificat cu sediul în Los Angeles la Mint și fondator al companiei media Financially Wise.

Împreună cu adoptarea instituțională și interesul guvernamental de reglementare, acești nou-veniți în domeniul criptomonedelor influențează peisajul criptomonedelor, care a fost cândva marginal, și mișcă acul spre adoptarea generală. „Cincizeci și unu la sută dintre americanii care dețin criptomonede le-au cumpărat în ultimele 12 luni”, spune Lisa Lewis, expert contabil la TurboTax, citând datele unui sondaj realizat de compania sa la începutul acestui an.

Valoarea Bitcoin poate scădea cu 15%

În cele mai multe cazuri, și așa cum recomandă mulți experți, începătorii în criptomonede cumpără bitcoin sau cea mai populară altcoin (monedă alternativă), ethereum. Bitcoin (BTC) a atins un maxim istoric de peste 68.000 de dolari în noiembrie 2021, după ce a început anul la puțin sub 30.000 de dolari, iar industria criptografică în ansamblu a crescut până la o valoare totală de piață de peste 2.000 de miliarde de dolari. Între timp, Ether (ETH), a urcat de la aproximativ 737 de dolari la aproximativ 3.000 de dolari, în funcție de zi.

Aceste prețuri pot scădea cu 15% sau mai mult peste noapte sau în câteva ore. De fapt, o fac de obicei. Volatilitatea este o caracteristică a criptomonedelor, cu câteva excepții, cum ar fi stablecoins. Bitcoin și ethereum nu s-au apropiat de maximele de anul trecut în 2022, pe fondul unei vânzări mai largi pe piață a activelor riscante și a unor perspective macroeconomice incerte, care nu se întrezăresc niciun sfârșit. De aceea, experții recomandă investitorilor să mențină investițiile în criptomonede la mai puțin de 5% din portofoliul total și să nu investească niciodată în criptomonede în detrimentul economisirii pentru situații de urgență și a plății datoriilor cu dobândă mare. Astfel că, acum nu este momentul ideal pentru investirea în criptomonede.