Infofinanciar > Info > Este interzisă aplicarea îngrășămintelor chimice în toată țara până în luna martie
Info

Este interzisă aplicarea îngrășămintelor chimice în toată țara până în luna martie

Vedere aeriană a pășunilor luxuriante și a terenurilor agricole nesfârșite din Irlanda. Sursa foto dreamstime.com
Foto: facebook.com

Este interzisă aplicarea îngrășămintelor chimice în toată țara până în luna martie.  Fermierii care nu au reușit să-și fertilizeze până acum terenurile vor putea să mai fac aceste lucrări abia la primăvară.

Aceasta, conform programului pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole.

Interzisă aplicarea îngrășămintelor

Ei vor avea voie să aplice îngrășăminte în perioadele de interdicție doar în anumite condiții. Substanțele chimice din îngrășăminte pot ajunge în râuri și inclusiv în pânza freatică.

De aceea, fermierii trebuie să respecte anumite condiții de mediu impuse prin Programul de acțiune pentru combaterea poluării apelor cu azot din surse agricole. Există însă și excepții de la aplicarea interdicției, spune Silvia Tudor, purtător de cuvânt APIA Giurgiu.

Silvia Tudor: ”Pe terenurile arabile, având culturi de toamnă, se pot aplica însă îngrășăminte minerale, în limita maxim 50kg nitrați substanța activă per hectar. Condiția este ca terenul să nu fie saturat cu apă, înghețat sau cu strat de zăpadă. În ceea ce privește sfârșitul perioadei de interdicție, la câmpie se încheie pe 15 mai”.

Aberant

Fermierul Ștefan Muscă spune că măsura este aberantă, pentru că din cauza secetei nu s-au putut efectua lucrări pe terenurile agricole și nici fertilizări.

Ștefan Muscă: ”Cum să-mi pui mie condiții, când eu n-am putut să mă apropii de acest teren, și, acuma, cu mare greutate, de-abia putem să-l pregătim? Dacă nu aplic îngrășământ, nici producție nu voi avea.”

Fermierii care nu respectă aceste reguli de mediu își pot pierde subvențiile agricole sau pot fi excluși de la plata acestora pentru unul sau mai mulți ani.