Lumea la zi

Este distrugerea Rusiei scopul final? Noile teorii ale lui Medvedev

Dmitry-Medvedev foreignpolicy.com
sursă foto: foreignpolicy.com

Toată lumea se întreabă în acest moment când se va sfârși conflictul militar dintre Ucraina și Rusia, dar, mai ales, care va fi deznodământul final al acestei acțiuni. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, vine în acest caz cu o teorie interesantă: Occidentul are un plan pe termen lung pentru a distruge Federația Rusă.

„Scopul este același: distrugerea Rusiei”, a spus Medvedev, într-un interviu acordat pentru TASS și citat de HotNews. Acesta este unul dintre cei mai apropiați oameni din anturajul liderului rus, Vladimir Putin și, de asemenea, un pion decizional în conflictul militar cu Ucraina.

Contraofensiva rusească

În acest sens, Medvedev susține sus și tare că Rusia va realiza în acest sens, în fața amenințării Occidentului, obiectivele în conflictul din Ucraina în propriile condiții: „Rusia desfășoară o operațiune militară specială în Ucraina și obține pacea în termenii noștri”.

Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, vine cu acuzații puternice la adresa Vest-ului. El susține că acest plan de distrugere al Rusiei nu este unul de noutate. Războiul din 2008 din Georgia este finalizat cu extinderea alianței militare a Atlanticului de Nord (NATO) spre vest, dar și războiul din Ucraina, văzut ca făcând parte dintr-o încercare bine pusă la punct a Statelor Unite și a aliaților săi de a elimina competiția rusească.

O nouă hartă a Europei

Declararațiile referitoare la deznodământul războiului nu sunt singulare. Dmitri Medvedev a făcut publică la sfârșitul lunii trecute pe contul său de Telegram o hartă care arată Ucraina de după război, o Ucraină dezmembrată. Conform fostului peședinte rus, harta în cauză a fost creată de „analiștii occidentali”.

Viitoarea hartă a Ucrainei s-ar limita doar la zona actuală a orașului Kiev, capitala țării. Restul teritoriului ar urma să fie împărțit între Rusia, Polonia, România și Ungaria. „În acest fel, Dmitri Medvedev a recunoscut încă o dată că scopul Rusiei este distrugerea Ucrainei”, scrie presa ucraineană.

Hoțul strigă hoțul?

Ideea aceasta a reîmpărțirii Ucrainei este discutată deja de foarte mult timp. Cu toate acestea, în trecut, acuzațiile veneau din partea Rusiei care spunea la vremea respectivă  că Occidentul plănuiește împărțirea teritoriului Ucrainei.

În același sens, de foarte multe ori, oficiali de la Kremlin au au abordat în discursurile lor ideea unui plan al Statelor Unite ale Americii de a susține trecerea unei părți considerabile din teritoriul ucrainean către țaravsa vecină Polonia.