Infofinanciar > Lumea la zi > Erdogan îl avertizează pe Netanyahu. Premierul israelian va fi judecat ca un criminal de război
Lumea la zi

Erdogan îl avertizează pe Netanyahu. Premierul israelian va fi judecat ca un criminal de război

Recep Erdogan, actualul președinte al Turciei, Sursa foto Reuters
sursă foto: arhiva companiei

Președintele turc, Tayyip Erdogan, a declarat luni, 4 decembrie, că premierul israelian Benjamin Netanyahu va fi în cele din urmă judecat ca criminal de război din cauza ofensivei în curs de desfășurare a Israelului în Fâșia Gaza. A mai criticat, de asemenea, țările occidentale care sprijină Israelul.

Turcia, care susține o soluție cu două state la conflictul vechi de zeci de ani, a criticat aspru Israelul în legătură cu campania sa din Gaza. Lansată ca răspuns la atacurile teroriste a grupului militant Hamas din 7 octombrie. Peste 15.500 de persoane au fost ucise în atacurile aeriene și terestre israeliene, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Declarațiile președintelui turc

Într-un discurs rostit în cadrul unei reuniuni a Comitetului Organizației Cooperării Islamice (OCI) la Istanbul, Erdogan a declarat că națiunile occidentale care sprijină Israelul îi oferă țării un „sprijin necondiționat pentru a ucide copii” și sunt complice la crimele sale.

„Dincolo de faptul că este un criminal de război, Netanyahu, care este măcelarul din Gaza în acest moment, va fi judecat ca măcelar al Gaza, așa cum a fost judecat Milosevic”, a spus Erdogan.

Președintele a făcut referire la fostul președinte iugoslav Slobodan Milosevic, care a fost judecat pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război la un tribunal de la Haga.

„Cei care încearcă să treacă peste moartea tuturor acelor oameni nevinovați folosind scuza Hamas nu mai au nimic de spus omenirii”, a mai adăugat el. Unde s-a referit la puterile occidentale, despre care a spus că sunt „oarbe și surde”.

Ce părere are Turcia despre Hamas

Spre deosebire de majoritatea aliaților săi occidentali și de unele state din Golf, Turcia, membră a NATO, nu consideră Hamas drept o grupare teroristă și găzduiește unii dintre membrii acesteia.

Erdogan, al cărui partid de guvernământ are rădăcini islamiste, a declarat că așa-numitul grup de contact al țărilor musulmane, care a fost format luna trecută de OCI și Liga Arabă pentru a purta discuții despre Gaza cu țările occidentale și altele, va continua discuțiile până când luptele din Gaza vor înceta. Dar a adăugat că trebuie făcut mai mult.

„Trebuie neapărat să evaluăm Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și Curtea Penală Internațională (CPI) în acest cadru”, a spus președintele turc. El a mai adăugat că arsenalul nuclear al Israelului nu trebuie uitat.

Erdogan a cerut de mult timp reformarea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru a fi mai incluziv. Președintele a mai spus că ONU a eșuat la testul din Gaza și a cerut o reformă urgentă. Repetând că cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate: Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie și Franța nu reprezintă lumea.

„Eforturile sincere ale secretarului general Antonio Guterres au fost sabotate de membrii Consiliului de Securitate. Niciunul dintre noi nu trebuie să accepte acest sistem. Nu este posibil ca o astfel de structură să aducă pace sau speranță pentru omenire”, a adăugat Erdogan, transmite Reuters