Infofinanciar > Lumea la zi > Miniștrii Energiei din UE au căzut de acord. Măsurile de reducere a consumului de gaze se vor prelungi
Lumea la zi

Miniștrii Energiei din UE au căzut de acord. Măsurile de reducere a consumului de gaze se vor prelungi

Uniunea Europeană - gaze, Sursă foto: Observator
Sursa foto: arhiva companiei

În ziua de luni, 4 martie 2024, miniștrii Energiei din UE au căzut de acord asupra prelungirii măsurilor de reducere, în mod voluntar, a consumului de gaze. Acestea se vor mai aplica până în luna martie a anului 2025.

În anul 2022, țările care fac parte din UE au setat un obiectiv voluntar. Conform acestuia, se prevedea scăderea consumului de gaze cu minim 15%, față de media ultimilor cinci ani. Această măsură face parte dintr-o serie care au fost implementate după ce Rusia a diminuat considerabil livrările de gaze în Europa. Acest lucru a generat probleme de aprovizionare. În plus, a mai cauzat și o majorare record a prețurilor.

Conform ministrului belgian al Energiei, Tinne van der Straeten, „blocul comunitar a realizat progrese semnificative din 2022″, momentul de vârf al crizei energetice.

Obiectivul de 15% al UE, cu privire la diminuarea consumului de gaze, a fost întrecut. În medie, la nivelul Uniunii, cererea a scăzut cu mai mult de 19%.

„Măsurile de reducere a consumului de gaze se vor realiza în mod voluntar. Asta deoarece situaţia aprovizionării în UE s-a îmbunătăţit semnificativ din 2022″, este menționat într-un comunicat al Consiliului UE, conform economedia.ro