Infofinanciar > Lumea la zi > Emmanuel Macron se confruntă cu un nou test! Adunarea Națională urmează să voteze moțiunile de cenzură
Lumea la zi

Emmanuel Macron se confruntă cu un nou test! Adunarea Națională urmează să voteze moțiunile de cenzură

cnn.com
sursă foto: cnn.com

Președintele Emanuel Macron se confruntă luni cu un moment critic, când Adunarea Națională urmează să voteze moțiunile de cenzură depuse după ce guvernul său a ocolit joi Parlamentul pentru a împinge o creștere nepopulară a vârstei de pensionare de stat.

Măsura, care a urmat săptămânilor de proteste împotriva revizuirii pensiilor, a declanșat trei nopți de tulburări și demonstrații la Paris și în întreaga țară, amintind de protestele Vestelor Galbene care au izbucnit la sfârșitul anului 2018 din cauza prețurilor ridicate la carburanți.

Cu toate acestea, în timp ce voturile de luni ar putea stârni furie față de guvernul lui Macron, este puțin probabil ca acestea să-l doboare.

Două moțiuni de cenzură

Deputații opoziției au depus vineri două moțiuni de cenzură în Parlament.

Grupul centrist Liot a propus o moțiune de cenzură multipartită, care a fost cosemnată de alianța de extremă stânga Nupes. Câteva ore mai târziu, partidul de extremă dreapta National Rally din Franța, care are 88 de membri ai Adunării Naționale, a depus, de asemenea, o moțiune de cenzură. Dar chiar dacă partidul lui Macron și-a pierdut majoritatea absolută în camera inferioară la alegerile de anul trecut, au existat puține șanse ca moțiunea multipartidă să treacă – dacă nu se va forma o alianță surpriză a parlamentarilor din toate părțile, de la extrema stângă la extrema dreaptă.

Liderii partidului conservator Les Republicains (LR) au exclus o astfel de alianță. Niciunul dintre ei nu a sponsorizat prima moțiune de cenzură depusă vineri.

Dar partidul s-a confruntat în continuare cu o anumită presiune.

Biroul politic a fost jefuit peste noapte

În orașul Nisa din sudul țării, biroul politic al lui Eric Ciotti, liderul Les Republicains, a fost jefuit peste noapte, iar etichetele au fost lăsate să amenințe revoltele dacă moțiunea nu va fi susținută, scrie Reuters.

„Vor prin violență să pună presiune pe votul meu de luni. Nu voi ceda niciodată noilor discipoli ai Terorii”, a scris Ciotti pe Twitter. Revizuirea lui Macron crește vârsta de pensionare cu doi ani la 64 de ani, despre care guvernul spune că este esențială pentru a se asigura că sistemul nu va da faliment.

„Cred că nu va exista o majoritate care să dărâme guvernul. Dar acesta va fi un moment al adevărului”, a declarat ministrul finanțelor Bruno Le Maire pentru ziarul Le Parisien, comentând perspectivele voturilor de luni.

„Merită ca reforma pensiilor să dărâme guvernul și dezordinea politică? Răspunsul este clar nu. Fiecare trebuie să-și asume responsabilitățile”, a adăugat el.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.