Infofinanciar > Info > Emmanuel Macron a promulgat legea pensiilor. Sunt așteptate noi proteste de amploare în Franța
Info

Emmanuel Macron a promulgat legea pensiilor. Sunt așteptate noi proteste de amploare în Franța

emmanuel macron, presedintele frantei (sursă foto: b1tv.ro)
Sursă foto: b1tv.ro

Consiliul Constituţional din Franţa a validat vineri, 14 aprilie, cea mai mare parte a controversatei reforme a pensiilor care a provocat proteste masive în țara condusă de Emmanuel Macron. Astăzi, președintele francez a promulgat deja legea.

Măsura a fost adoptată de guvern prin răspundere guvernamentală și cuprinde inclusiv creşterea vârstei de pensionare la 64 de ani. Măsura emblematică a acestei reforme controversate, creşterea progresivă a vârstei legale de pensionare până la 64 de ani, are deja putere de lege preşedintele francez Emmanuel Macron promulgând actul normativ sâmbătă.

Judecătorii constituționali francezi au dat undă verde reformei pensiilor

Fără a produce surpriză, cei nouă judecători ai Consiliului Constituţional au cenzurat câteva pasaje ale textului de lege, care nu sunt însă în măsură să schimbe radical esenţa legii pentru reforma pensiilor.

Parlamentarii de stânga şi de extremă dreapta sesizaseră Consiliul Constituţional invocând un abuz de procedură parlamentară. Această procedură „nu nesocoteşte, în sine, nicio cerinţă constituţională”, a spus Consiliul Constituţional, care a făcut totuşi referire la „caracterul neobişnuit” al cumulului de proceduri ce a vizat limitarea dezbaterilor.

Chiar înainte de anunţarea deciziei Consiliului Constituţional, Emmanuel Macron – care refuzase până acum să se întâlnească cu sindicatele, pentru a respecta „procesul democratic” al textului – a propus să se întâlnească marţi cu sindicatele şi organizaţiile patronale. Propunerea a fost primită însă cu scepticism de sindicate, care avertiseră deja că mobilizarea împotriva reformei va continua, scrie BFM TV.

Macron avea la dispoziţie 15 zile pentru a semna legea după validarea celor mai multe măsuri incluse în reforma sistemului de pensii de către Consiliul constituţional francez, dar s-a grăbit să o facă la mai puțin de 24 de ore de la obținerea acordului.

Organizarea unui referendum, respinsă

Consiliul Constituţional a respins, de asemenea, o propunere iniţială de organizare a unui referendum de iniţiativă comună asupra proiectului de lege care să „afirme că vârsta legală de pensionare nu poate fi stabilită peste 62 de ani”.

O altă propunere de referendum a fost depusă joi seara de socialişti, cu o formulare uşor diferită, pentru a „interzice o vârstă legală de pensionare mai mare de 62 de ani”. Consiliul Constituţional se va pronunţa cu privire la acest al doilea proiect la 3 mai. În cazul în care ar primi undă verde, ar fi posibilă organizarea unui astfel de referendum dacă se strâng 4,8 milioane de semnături pentru o ipotetică şi fără precedent consultare a poporului francez pentru a zădărnici proiectul guvernului.

Consiliul Constituţional este condus de fostul premier socialist Laurent Fabius. Deciziile acestui organism, care nu pot fi contestate şi pe care mişcarea socială şi clasa politică le aşteptau de mai multe săptămâni, ar putea totuşi să nu stingă protestele.

„Lupta continuă”, a declarat liderul extremei stânga Jean-Luc Mélenchon după validarea de către Consiliul Constituţional a reformei pensiilor. „Soarta politică a reformei pensiilor nu este pecetluită”, a declarat şi Marine Le Pen, preşedinta grupului extremei drepte din Adunarea Naţională.

La Paris, un miting a început deja sâmbătă în piaţa din faţa Primăriei, la apelul mai multor sindicate, printre care CGT şi FO. Câteva sute de tineri manifestau de asemenea în capitală şi erau aşteptaţi să li se alăture la sfârşitul zilei. Poliţia se teme că ar putea apărea probleme.

Sediul Consiliului Constituţional însuşi a fost păzit şi au fost instalate garduri. Toate manifestaţiile în apropierea sediului său au fost interzise începând de joi, de la ora 18.00.