Infofinanciar > Lumea la zi > Emisarul UE îndeamnă la dialog între Kosovo și Serbia pentru a preveni un nou conflict
Lumea la zi

Emisarul UE îndeamnă la dialog între Kosovo și Serbia pentru a preveni un nou conflict

Kosova Si serbia sursa foto CSIS
sursa foto arhiva personala

Emisarul special al Uniunii Europene, Miroslav Lajcak, a făcut un apel către Kosovo și Serbia pentru a relua dialogul privind normalizarea relațiilor.

Obiectivul este evitarea repetării violențelor din nordul Kosovo.

Tensiunile dintre Belgrad și Serbia

Tensiunile dintre Belgrad și Pristina au crescut semnificativ începând cu data de 24 septembrie. Atunci, aproximativ 30 de sârbi puternic înarmați au invadat satul Banjska din nordul Kosovo, o zonă cu majoritate sârbă. Ei s-au baricadat într-o mănăstire ortodoxă sârbă. După un schimb de focuri, poliția a preluat controlul asupra mănăstirii. Trei atacatori și un ofițer de poliție kosovar au fost uciși.

„Atacurile din Banjska au schimbat multe lucruri şi ele trebuie investigate în mod corespunzător… În acelaşi timp, dialogul trebuie să continue”, a spus Lajcak după o întrevedere cu premierul kosovar Albin Kurti.

Violentele din luna precedentă au generat îngrijorări la nivel internațional cu privire la stabilitatea provinciei Kosovo, care are o populație majoritar albaneză și care și-a declarat independența față de Serbia în 2008.

Este important de menționat că Serbia nu recunoaște independența Kosovo și consideră acest teritoriu ca parte a teritoriului său, potrivit Agerpres.