Infofinanciar > Info > Elvețienii vor a 13-pensie, dar nu sunt de acord cu creșterea vârstei de pensionare
Info

Elvețienii vor a 13-pensie, dar nu sunt de acord cu creșterea vârstei de pensionare

elvetia1.v1
Foto: Facebook.com

Elveţienii au votat duminică în favoarea celei de-a 13-a pensii. În schimb, au respins majorarea vârstei de pensionare.

Propunerea privind cea de-a 13-a pensie a primit 58,2% din voturile din ţară. Se mi arată, de asemenea, că a obţinut majoritatea voturilor în mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elveţiene, o condiţie pentru adoptarea sa.

Măsura, susţinută de Confederaţia sindicală elveţiană şi de partide de centru-stânga, are nevoie de aprobarea majorităţii celor 26 de cantoane elveţiene.

Propunerea fusese respinsă de guvern și de mediul de afaceri şi parlament ca fiind ineficientă din punct de vedere financiar. În trecut, alegătorii elveţieni au fost precauţi în ceea ce priveşte susţinerea măsurilor considerate o ameninţare pentru mediul de afaceri.

Votul privind pensiile contrastează cu referendumurile din ultimele decenii.  În acestea, Elveţia a respins propunerile care ar fi scurtat săptămâna de lucru. Sau ar fi acordat oamenilor mai multe concedii. Îngrijorările legate de costul vieţii sunt larg răspândite.

Potrivit unui studiu publicat în noiembrie de Economist Intelligence Unit, Zurich, cea mai mare zonă metropolitană din Elveţia, împarte cu Singapore recordul de cel mai scump oraş din lume.