Infofinanciar > Lumea la zi > Elveția continuă să piardă bani. Banca națională are un deficit record de peste 141 de miliarde de dolari
Lumea la zi

Elveția continuă să piardă bani. Banca națională are un deficit record de peste 141 de miliarde de dolari

elvetia, sursă foto dreamstime
Sursă foto: dreamstime

Banca Națională a Elveției a raportat luni o pierdere anuală de 132,5 miliarde de franci elvețieni, în conformitate cu calculele provizorii pe care le-a anunțat în ianuarie.

Pierderea evaluată la 141,54 miliarde de dolari este cea mai mare din istoria de 115 ani a băncii centrale. Scăderea a fost cauzată de prăbușirea valorii investițiilor Bancii Naționale a Elveției, determinată de scăderile de pe piețele de obligațiuni și de acțiuni de anul trecut.

O întărire a francului elvețian a avut, de asemenea, un efect negativ, reducând deținerile băncii naționale și randamentele din investițiile străine atunci când acestea au fost convertite înapoi în franci elvețieni.

Pierderea, care a urmat unui profit de 26 de miliarde de franci în 2021, înseamnă că SNB nu va face nicio plată către guvernele centrale sau regionale elvețiene și nici nu va acorda dividende investitorilor, doar pentru a doua oară de la înființarea sa în 1907.

Pierderea netă este de 39,5 miliarde de franci

Cea mai mare parte a deficitului de anul trecut ar putea fi atribuită celor 131,5 miliarde de franci pierdute pe poziții valutare. Totodată, deținerile de obligațiuni ale Băncii Naționale a Elveției au pierdut 72 de miliarde de franci în valoare, iar portofoliul său de acțiuni a valorat cu 41 de miliarde de franci mai puțin.

Pierderea raportată a anihilat rezerva de distribuire a băncii de 102,5 miliarde de franci, ceea ce înseamnă că instituția centrală a înregistrat o pierdere netă de 39,5 miliarde de franci după ce a fost luată în calcul o alocare pentru provizioane.

Banca Națională a Elveției, care urmează să prezinte următoarea actualizare a politicii monetare la 23 martie, a refuzat să comenteze modul în care pierderea ar putea afecta viitoarea sa politică monetară.

Banca națională poate funcționa fără capitaluri proprii

Analiștii nu cred că ar putea influența, banca deținând capitaluri proprii de 66 de miliarde de franci, în ciuda pierderilor masive.

„Chiar dacă capitalurile proprii ar fi fost șterse în totalitate, acest lucru nu ar schimba politica monetară pe termen scurt, deoarece banca centrală poate funcționa fără capitaluri proprii”, a declarat economistul UBS Alessandro Bee.

Potrivit acestuia, politica monetară ar putea fi modificată dor dacă efectele se prelungesc pe termen lung. „Doar în cazul unei perioade prelungite de capitaluri proprii negative aș vedea un impact asupra politicii monetare. Dar suntem departe de un astfel de scenariu, chiar și după pierderea uriașă de anul trecut”, a mai precizat economistul UBS, citat de Reuters.

Banca Națională a Elveției a anunțat la începutul acestui că estimarea inițială a valorii pierderii anuale este de 132 de miliarde de franci elvețieni, cu 0,5 miliarde mai puțin decât datele actualizate.

Cifra provizorie, a fost mult mai mare decât precedenta pierdere record de 23 de miliarde de franci înregistrată în 2015. Aceasta este echivalentă cu puțin mai mult decât PIB-ul anual al Marocului.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.