Infofinanciar > Lumea la zi > Elon Musk înfurie Taiwanul. Miliardarul a preluat mesajul Chinei
Lumea la zi

Elon Musk înfurie Taiwanul. Miliardarul a preluat mesajul Chinei

Elon Musk
Foto: Arhiva personala

Elon Musk reușește să iasă din nou în evidență. De data aceasta, o declarație a omului de afaceri a înfuriat Taiwanul. Musk a spus la o conferință în Statele Unite că Taiwanul ar trebuit integrat în China continentală.

Ministrul taiwanez de externe Joseph Wu spune că Taiwanul „nu este de vânzare”, după ce Musk a discutat despre poziția Beijingului față de insulă.

Mesaj pentru Elon Musk: ”nu este de vânzare”

Taiwanul a ripostat la adresa lui Elon Musk după ce omul de afaceri și-a spus părerea despre problema delicată a relațiilor insulei cu China.

Ministrul taiwanez de externe, Joseph Wu, a declarat că Taiwanul „nu este de vânzare”. Asta după ce Musk s-a referit la poziția oficială a Beijingului potrivit căreia insula autoguvernată face parte din teritoriul său.

„Ascultați, Taiwan nu face parte din RPC & cu siguranță nu este de vânzare!” a declarat Wu pe X, site-ul de socializare cunoscut anterior sub numele de Twitter, folosind acronimul pentru Republica Populară Chineză, scrie Aljazeera.com.

Ironii pentru miliardar

Wu a mai spus că Musk ar trebui să ceară Partidului Comunist Chinez să permită X în China, unde este în prezent interzis.

„Poate că el crede că interzicerea lui este o politică bună. Ca și oprirea @Starlink pentru a zădărnici contraatacul Ucrainei împotriva Rusiei”, a spus Wu. Acesta s-a referit la decizia lui Musk de a refuza cererea Ucrainei de a activa rețeaua sa de sateliți Starlink pentru a ajuta la un atac asupra flotei rusești din orașul-port Sevastopol.

Vorbind la un summit din Los Angeles, Musk a declarat că politica Beijingului este de a „reunifica” Taiwanul cu China continentală.

„Din punctul lor de vedere, poate că este analog cu Hawaii sau ceva de genul acesta, ca o parte integrantă a Chinei. Taiwan în mod arbitrar nu face parte din China. Flota americană din Pacific a oprit orice fel de efort de reunificare prin forță”, a declarat Musk la All-In Summit.

Taiwan-China, o relație complicată

Taiwanul respinge pretențiile Beijingului asupra insulei. Insula și-a declarat independență în timpul războiului civil chinez. Sondajele de opinie indică faptul că majoritatea taiwanezilor nu doresc să se unească cu China continentală.

Deși Taiwanul este recunoscut oficial ca țară suverană doar de 13 națiuni, insula își gestionează propriile afaceri și are un guvern ales în mod democratic.

În octombrie, Musk a primit o altă replică din partea Taiwanului. Asta după ce a sugerat că tensiunile dintre Taiwan și China ar putea fi rezolvate. Soluția? Cedarea unui anumit control al insulei către Beijing.

Musk are interese de afaceri semnificative în China. El are o fabrică Tesla în Shanghai. De asemenea, a făcut mai multe vizite în această țară în ultimii ani.