Infofinanciar > Lumea la zi > Elon Musk este acuzat! Parlamentarii americani susțin că profită de pe urma propagandei anti-Israel
Lumea la zi

Elon Musk este acuzat! Parlamentarii americani susțin că profită de pe urma propagandei anti-Israel

elon musk x (sursă foto: dreamstime)
sursa foto arhiva companiei

Un grup de 27 de legislatori americani, toți democrați, i-a scris marți proprietarului X, Elon Musk, pentru a-și exprima îngrijorarea că platforma pare să profite de pe urma conturilor premium care glorifică violența împotriva israelienilor.

În scrisoarea adresată lui Musk și directorului executiv al X, Linda Yaccarino, legislatorii au menționat rapoartele unor organizații non-profit care arătau că persoanele cu conturi X Premium „glorifică acte barbare de violență împotriva israelienilor”.
Scrisoarea este cea mai recentă luptă între Musk, care a cumpărat Twitter și l-a redenumit X, și cei care au pledat pentru o mai bună moderare a conținutului. Luni, X a dat în judecată grupul de supraveghere Media Matters, susținând că acesta a defăimat platforma după ce a publicat un raport în care se spunea că reclame pentru mărci importante au apărut alături de postări care îl promovau pe Adolf Hitler și partidul nazist.

„Aceste rapoarte au demonstrat că X profită de pe urma răspândirii acestei propagande macabre și dăunătoare prin taxele de abonament la conturi și veniturile din reclame”, au scris legislatorii, adăugând că o mare parte din conținutul ofensator a rămas în direct în ciuda faptului că a fost semnalat de cercetători.
X nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Musk și problemele mediatice

Legiuitorii au declarat că X a profitat de pe urma postărilor atât din taxele de abonament, cât și din reclamele afișate în răspunsurile la postările Premium și la cele obișnuite.

„X a beneficiat financiar și de pe urma răspândirii de conținut demonstrabil fals și înșelător”, au scris legislatorii, scrie Reuters.

Veniturile din publicitate ale X în SUA au scăzut cu cel puțin 55% de la an la an în fiecare lună de la preluarea de către Musk. Agenții de publicitate au părăsit platforma de când Musk a cumpărat-o pentru 44 de miliarde de dolari în octombrie 2022, din cauza unora dintre postările controversate ale lui Musk și a concedierilor angajaților care lucrau la moderarea conținutului.
Parlamentarii au remarcat, de asemenea, că Statele Unite au desemnat Hamas drept organizație teroristă în 1997, ceea ce înseamnă că este ilegal să se ofere cu bună știință sprijin material sau resurse grupului.

„Nu există nicio ambiguitate cu privire la faptul că videoclipurile violente generate de grup se califică în cadrul acestor politici. Acestea sunt videoclipuri care poartă marca și iconografia oficială a Hamas”, au scris legislatorii.