Infofinanciar > Info > Elevii, cei mai norocoși! Urmează o perioade de zile libere și minivacanțe
Info

Elevii, cei mai norocoși! Urmează o perioade de zile libere și minivacanțe

cand-vine-vacanta-toamna
sursă foto: observatorulph.ro

Se pare că dintre toți, elevii, fie ei de liceu, prinară sau școală generală, sunt cei mai norocoși dintre toți. Aceștia nu s-au întors de mult în bănci după vacanța de iarnă, că vine din nou o perioadă cu zile libere și minivacanțe.

Chiar luna aceasta, elevii vor fi libei de la orele de curs în perioada 21 – 24 ianuarie. Este bine cunoscut faptul că pe 24 ianuarie, când se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor reprezintă o zi liberă din partea statului, iar de data aceasta Guvernul de la București a luat hotărârea să facă o punte pentru a prelungi minivacanța. Pentru că data de 24 va pica într-o zi de marți, și luni, ziua de 23 ianuarie va fi liberă pentru elevi.

Noul regulament al anului modular

După cum se știe deja, anul școlar 2022 – 2023 este unul diferit de data aceasta, fiind primul din noua structura a anului modular, decize anunțată de Ministerul Educației încă din vara anului trecut. Elevii acum nu mai au semestre, ci cinci module care împart anul școlar. În acest sens, se apropie cu pași repezi vacanța mobilă. Astfel, fiecare institut de învățământ va decide, prin hotărârea conducerii, când anume se va lua acea săptămână liberă. Perioada hotărâte de Guvern pentru această vacanță este 6 – 26 februarie 2023, scrie jurnalul.ro.

Lista zilelor libere legale pentru elevi în 2023

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
  • 23 ianuarie, 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (plus ziua precedentă)
  • o săptămână în perioada 6 – 26 februarie
  • vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023 – Vacanța de Paște
  • 1 mai — Ziua Muncii
  • 1 iunie — Ziua Copilului
  • 5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
  • sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023 – Vacanța de vară

Când este „Școala Altfel”

Pe lângă vacanță, un moment așteptat de elevi este și „Școala Altfel”. Potrivit hotărârii luate de către reprezentanții Ministerului Educației, programul național „Școala Altfel” și Programul „Săptămâna verde” se vor ține în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023. La fel ca și în cazul vacanței mobile, și intervalul de timp în care se vor desfășura aceste două programe va fi hotărât de către Inspectoratul Județean.

Ceea ce este dde menționat este că aceste două programe trebuie să dureze câte 5 zile consecutive lucrătoare fiecare și că derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri (modul de învățare), dar chiar și așa, prezența la activități este obligatorie.