Infofinanciar > Info > Elena Udrea rămâne după gratii! Sentința instanței este definitivă
Info

Elena Udrea rămâne după gratii! Sentința instanței este definitivă

Elena Udrea, sursa foto Wikipedia
sursa foto: Wikipedia

Instanța supremă a respins definitiv luni cererea extraordinară depusă de Elena Udrea pentru atacarea deciziei de condamnare la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Ca urmare, aceasta va rămâne în Penitenciarul Târgșor, unde se află în prezent.

Luni, Elena Udrea a fost dusă la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a i se judeca contestația la executare.

Elena Udrea rămâne în închisoare

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de contestatoarea condamnată Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei nr. 466 din data de 1 noiembrie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1201/1/2022.
În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatoarea condamnată la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatoare, până la prezentarea apărătorului ales, în cuantum de 85 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă”, este hotărârea pronunțată luni de instanța supremă.
Elena Udrea a depus mai multe contestații și a cerut încetarea urmăririi penale în dosarul privind finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din 2009, pe motiv că faptele sunt prescrise, invocând hotărâri ale CCR. Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare de Curtea de Apel București, în martie 2021, în dosarul în care este acuzată de favorizarea luării de mită și spălare de bani în legătură cu finanțarea campaniei politice din 2009.
Elena Udrea, fost ministru, execută în prezent o pedeapsă de 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute la Penitenciarul de femei Târgșorul Nou. Sentința definitivă a fost pronunțată în iunie 2018 și a fost confirmată în aprilie 2022, prin respingerea contestației în anulare.

De ce a fost condamnată Elena Udrea

În cazul Gala Bute, fostul ministru al Turismului a fost condamnat la 6 ani de închisoare în iunie 2018. Udrea se afla în Costa Rica la momentul deciziei finale.
Ea a fugit din România la începutul anului 2018 în căutarea unui refugiu în Costa Rica. Interpolul a reținut-o și încarcerat-o în Costa Rica în octombrie 2018. Ea a fost eliberată în decembrie 2018, când Curtea Constituțională a declarat că completele de cinci judecători ale instanței supreme erau neconstituționale.
Elena Udrea a ajuns în România pe 8 iulie 2019, la aproximativ un an și jumătate după ce a fugit în Costa Rica. Ea și-a anunțat atunci revenirea în țară pe Facebook, susținând că a renunțat de bunăvoie la statutul de refugiat în Costa Rica pentru a-și crește copilul acasă.
În dosarul Gala Bute, au fost condamnați 7 indivizi, cu pedepse definitive, pronunțate de instanța supremă în 2018, după cum urmează: Elena Udrea – şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu; Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea – trei ani de închisoare cu executare; Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea – un an şi şase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere; Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii – trei ani de închisoare cu suspendare; Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme – doi ani şi şase luni cu suspendare; Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, potrivit HotNews.